Hlavní obsah

Ukrajinci dostali účinné polské drony Warmate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se pochlubila záběry prvních dvaceti dronů Warmate, které patří mezi vyčkávající munici. Po vypuštění létají nad cílovou oblastí, dokud se neobjeví vhodná chvíle pro útok. Jejich dodání oznámil na svém kanálu na Telegramu ministr pro digitální transformaci Myhajlo Fedorov.

Foto: WB Group

Dron Warmate

Článek

„Ani ne během týdne jsme poslali do banky 64 milionů hřiven (cca 46 milionů korun), které byly převedeny na účet programu Armády dronů. Za tyto peníze jsme koupili 40 dronů Warmate. Polovinu jsme již předali na frontu. Dalších dvacet dronů se dostane na první linii ještě v tomto měsíci,“ řekl Fedorov.

Fedorov dodal, že drony Warmate detekují a ničí lehká obrněná vozidla, prostředky protivzdušné obrany i radioelektronického boje a průzkumu. Drony, které vyrábí polská společnost WB Group, se připraví k použití během deseti minut. Operátor je řídí celou dobu až do chvíle, kdy rozhodne o útoku na cíl.

Drony Warmate s rozpětím 1,6 metru a délkou 1,1 metru mohou nést hlavici o hmotnosti jeden kilogram, buď tříštivotrhavou, nebo termobarickou, případně hlavici s laserovým naváděním. Ve vzduchu vydrží až 70 minut a dolet mají 30 kilometrů. Operační dostup se pohybuje mezi 150 a 300 metry. Let může být řízený i autonomní. Operátor může za letu cíl změnit. V průzkumné konfiguraci se může dron vrátit.

Drony Warmate jsou podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého lepší než obdobné americké drony switchblade. „Když jsem mohl vidět Warmate, tak vedle switchbalde vypadal jako profesionální výrobek. O jejich kvalitě svědčí to, že jsou vyprodané dva roky dopředu a firma je nestačí vyrábět,“ vysvětlil.

Ukrajinci zveřejnili první záběry sebevražedných dronů v akci

Válka na Ukrajině

„Drony Warmate, které se občas nesprávně označují jako sebevražedné, i když jde o vyčkávající munici, jsou zajímavé tím, že jde o soukromý projekt. Polský stát přitom investuje do státních zbrojovek. WB Group má ale spoustu zajímavých projektů, hlavně softwaru , jako je třeba systém řízení palby TOPAZ, který využívají samohybné houfnice Krab, dodané na Ukrajinu,“ řekl Mikulecký.

Dodal, že vyčkávající munice Warmate by mohla být dobrým posílením obranyschopnosti i naší armády.

Reklama

Související témata:
Warmate

Výběr článků

Načítám