Hlavní obsah

Ukrajina vyšetřuje ruské útoky na přístavy s obilím jako možné válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská generální prokuratura vyšetřuje ruské vzdušné útoky na zemědělskou infrastrukturu jako potenciální válečné zločiny. Agentuře Reuters to dnes sdělilo ukrajinské státní zastupitelství. Ruská vojska podle něj od začátku invaze podnikla přes 100 útoků na ukrajinské přístavy a obilnou infrastrukturu.

Rusko udeřilo na přístav IzmajilVideo: Reuters

 
Článek

Bombardování ukrajinských zemědělských zařízení zintenzivnilo, když Rusko v polovině července odstoupilo od černomořských obilných dohod. Ty i během bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy.

„Celkově od začátku plnohodnotné invaze provedly ruské síly více než 100 útoků na ukrajinskou obilnou a přístavní infrastrukturu,“ uvedl úřad generálního prokurátora. „Ukrajina tyto činy vyšetřuje jako potenciální válečné zločiny,“ dodal.

Ukrajinské úřady prověřují celkově více než 97 000 oznámení o možných válečných zločinech a u vnitrostátních soudů vznesly obvinění proti 220 podezřelým. Moskva páchání zločinů na Ukrajině popírá.

Rusko udeřilo na přístav Izmajil. Světové ceny pšenice vyskočily

Válka na Ukrajině

Společně s Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu vyšetřují ukrajinští prokurátoři jako potenciální válečné zločiny ruské zimní vzdušné údery na ukrajinskou energetickou a komunální infrastrukturu a také nedávné zničení Kachovské přehrady na jihu země. ICC mezitím vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí.

Moskva dříve tvrdila, že energetická infrastruktura je legitimním vojenským cílem, uvedla agentura Reuters. Útoky na ukrajinskou obilnou infrastrukturu z poslední doby Rusko označilo za odvetu za úder na Krymský most, který přičítá Kyjevu. V případě středečního úderu na přístav Izmajil, kde podle Ukrajinců Rusové poničili mimo jiné 40 000 tun pšenice, Moskva tvrdila, že zasáhla místa, kde byli zahraniční žoldnéři a vojenská technika.

Z útoku na Kachovskou přehradu se pak obě strany viní navzájem, hráz ale od začátku invaze okupovaly ruské síly. Experti oslovení listem The New York Times (NYT) uvedli, že nejpravděpodobnější příčinou byl výbuch zevnitř.

FOTO: Evakuace Chersonu a Nové Kachovky po masivních záplavách

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám