Hlavní obsah

Ukrajina uvalila sankce na duchovní, kteří podporovali ruskou invazi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady uvalily sankce na deset vysoce postavených duchovních napojených na ukrajinskou pravoslavnou církev moskevského patriarchátu. Ti podle nich souhlasili se spoluprací s ruskými okupačními orgány nebo ospravedlňovali invazi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské bezpečnostní služby.

Foto: AP

Ukrajinská tajná služba podnikla razii v pravoslavném klášteře Kyjevskopečerská lávra.

Článek

Toto oznámení je posledním z řady kroků proti ukrajinské pravoslavné církvi moskevského patriarchátu, která po zahájení invaze vyhlásila na ruské pravoslavné církvi nezávislost. Nesouhlasila s počínáním moskevského patriarchy Kirilla, který aktivně podporuje prezidenta Vladimira Putina a jeho válku proti Ukrajině. Mnoho Ukrajinců se však obává, že by církev mohla být zdrojem ruského vlivu v zemi.

Ospravedlňovali agresi

Bezpečnostní služba ve svém prohlášení uvedla, že deset duchovních různým způsobem souhlasilo se spoluprací s okupačními orgány, propagovalo proruské narativy a ospravedlňovalo ruskou vojenskou agresi na Ukrajině.

Většina duchovních – všichni jsou buď členy církve, nebo jsou s ní úzce spojeni – žije na územích kontrolovaných Ruskem nebo se nachází v zahraničí, uvedla služba. Sankce, které potrvají pět let, zmrazí majetek osob uvedených na seznamu, zablokují jim vývoz kapitálu z Ukrajiny a znemožní jim vlastnit půdu.

Bezpečnostní služba také provedla několik razií ve farnostech a budovách spojených s církví, která tvrdí, že vždy dodržovala ukrajinské zákony.

Pravoslavní křesťané tvoří většinu ze 43 milionů obyvatel Ukrajiny. Od pádu sovětské nadvlády mezi církví napojenou na Moskvu a nezávislou ukrajinskou církví vyhlášenou krátce po získání nezávislosti panuje tvrdá konkurence, píše Reuters.

Razie v pravoslavném klášteře. Nechceme tu centrum ruského světa, hlásí ukrajinská tajná služba

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám