Hlavní obsah

Razie v pravoslavném klášteře. Nechceme tu centrum ruského světa, hlásí ukrajinská tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Rovno
Aktualizováno

V nejznámějším ukrajinském pravoslavném klášteře,  Kyjevskopečerské lávře nacházející se na seznamu památek UNESCO, podnikla v úterý razii ukrajinská tajná služba SBU. Oznámila, že podniká „zpravodajská protiopatření“ mířící na „podvratné akce“ ruských speciálních sil. Klášter se dostal do hledáčku tajné služby poté, co zde věřící zpívali píseň o probuzení matky Rusi.

Ukrajinská tajná služba podnikla razii v pravoslavném klášteře Kyjevskopečerská lávra.Video: AP

 
Článek

„Tato opatření byla podniknuta jako součást systematické práce SBU postavit se destruktivním aktivitám ruských speciálních sil na Ukrajině,“ uvedla tajná služba.

Dodala, že razie měla předejít tomu, aby se klášter stal „centrem ruského světa“. Bezpečnostní služba už 14. listopadu zahájila vyšetřování trestného činu, když bylo zveřejněno video z lávry, na němž věřící při bohoslužbě zpívají píseň o probuzení matky Rusi a kněz hovoří kladně o Rusku.

SBU prověřovala také podezření, že by klášter mohl sloužit jako „úkryt pro zvědné a sabotážní skupiny, cizince a sklad zbraní“.

Ukrajinská SBU zneškodnila síť zrádců. Pracovali za peníze a příslib vysokých postů

Válka na Ukrajině

Příslušníci SBU ve spolupráci s policií a národní gardou prověřovali totožnost a prohlíželi tašky věřících, než vstoupili do areálu. SBU varovala, že stoupá riziko teroristických činů, sabotáží a braní rukojmích zejména na místech, která lákají velké množství lidí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Zásah ukrajinské tajné služby v Kyjevskopečerské lávře

Tajná služba zdůraznila, že zásah podnikla za spolupráce představitelů církve a nešlo o nevyvážený zásah proti některé z denominací na Ukrajině.

Další zásahy v klášterech

Před několika dny byl obviněn i diákon ve Vinnycji za pokus šířit propagační letáky podporující ruskou invazi.

Kyjevskopečerská lávra byla jen jedním z klášterů, kde agenti SBU zasahovali. V úterý SBU, policie a národní garda prohledaly klášter svaté trojice v Korecku a sídlo Sarnsko-poleské eparchie moskevského patriarchátu. Informovala o tom pobočka SBU v Rovnu.

SBU informovala, že ve spolupráci s policií zkontrolovala více než 350 církevních budov a 850 osob. U některých prý našla padělané doklady. „V rámci bezpečnostních opatření byla zajištěna proruská literatura, která se využívá při studiu v seminářích a farních školách, včetně propagace ´ruského světa´,“ uvedla SBU na svých webových stránkách. Zajistila také hotovost - dva miliony ukrajinských hřiven (1,3 milionu korun), 100 000 amerických dolarů (2,3 milionu korun) a několik tisíc ruských rublů.

SBU dodala, že se v Kyjevskopečerské lávře nacházel i 32letý občan Ukrajiny, který může být zapleten do ilegální činnosti proruské tiskové agentury Antvan.

Moskevský patriarcha: Zásah uráží věřící

V Kyjevskopečerské lávře sídlilo vedení ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu, které v květnu přerušilo své vazby na moskevský patriarchát kvůli jeho podpoře války na Ukrajině. Moskevský patriarcha Kirill podpořil invazi na Ukrajinu s tím, že má „metafyzický význam“ v boji proti hříchu a západnímu tlaku na pořádání „pochodů homosexuálů“. Během mobilizace uvedl, že „každý Rus, který narukoval do boje na Ukrajině, udělal čin, který se rovná oběti“.

Původně spadala celá ukrajinská pravoslavná církev pod moskevský patriarchát, jenomže se v prosinci 2018 oddělila a stala se autokefální. Řada klášterů pak přetrhala svazky s moskevským patriarchátem, některé, zejména historické, však zůstaly k Moskvě loajální.

Kirill odsoudil zásah v lávře jako „čin urážející věřící“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dodal, že „Ukrajina je dlouho ve válce s ruskou pravoslavnou církví“.

Napětí mezi frakcemi pravoslavné církve stouplo v listopadu, kdy ukrajinská pravoslavná církev uvedla, že věřícím a kongregacím umožní poprvé slavit Vánoce 25. prosince jako potvrzení rozvázání vztahu s Moskvou a přibližování se Západu. Dosud se Vánoce na Ukrajině slavily 6. ledna podle juliánského kalendáře.

Ukrajinská církev odpálila rozbušku

Evropa

Moskevský patriarcha rozeslal stížnosti na nátlak na duchovní ze strany Kyjeva

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám