Hlavní obsah

Ukrajina s Ruskem bojuje o těžební plošiny, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ukrajinskými a ruskými námořními a leteckými silami dochází k bojům o strategicky důležité plynové a ropné plošiny, a to v Černém moři mezi Krymským poloostrovem a přístavním městem Oděsa. Informuje o tom britské ministerstvo obrany ve své pravidelné svodce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že tyto plošiny nejenže „ovládají cenné zdroje uhlovodíků“, ale podobně jako na Hadím ostrově v západní části Černého moře mohou být také využity jako „základny předsunutého nasazení, místa pro přistávání vrtulníků a pro umístění raketových systémů dlouhého doletu“.

Ve své svodce britský obranný resort dále připomněl, že minulý týden ruské bojové letadlo ostřelovalo ukrajinský vojenský člun, který se nacházel u těžební plošiny v severozápadní části Černého moře.

„Průzkumný člun ukrajinských ozbrojených sil byl dnes večer zničen posádkou letounu Su-30SM námořní letecké jednotky Černomořské flotily v oblasti ruských plynárenských zařízení ve vodách Černého moře,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany 22. srpna na Telegramu.

O den později pak ukrajinská vojenská rozvědka uvedla, že posádka tohoto člunu naopak poškodila ruský letoun, jehož vypálená raketa zamířila do moře, nikoli do ukrajinského člunu.

„Nepřátelská propaganda rozšířila falešnou zprávu o údajném poškození a potopení ukrajinského člunu,“ napsala ukrajinská rozvědka 23. srpna na Telegramu. „Ve skutečnosti ruská raketa spadla do vody a pokračovala vstříc křižníku Moskva. Ukrajinské armádě nevznikla žádná škoda,“ dodala ukrajinská rozvědka, která odkazovala na již dříve potopený křižník Moskva.

Jak uvedlo britské ministerstvo, tyto plošiny, kterých se po anexi Krymu na jaře 2014 zmocnily proruské okupační úřady, provozuje společnost Černomorněftěgaz. Kyjevu se však po začátku ruské invaze na Ukrajinu podařilo několik těchto Ruskem ovládaných plošin zasáhnout.

Kyjev se stal terčem ruského raketového útoku, sám přitom na Rusko poslal drony

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám