Hlavní obsah

Ukrajina zahájila operace na několika místech východní fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina využívá rozkolu v Rusku. Její síly zahájily ve stejnou chvíli ofenzivní operace na několika úsecích fronty na východě, oznámila na Telegramu náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusové pálí z houfnic na jižní frontěVideo: Reuters

 
Článek

„Jednotky zahájily ofenzivu v několika směrech u Orichivu, Bachmutu, Bohdanivky, Jahidného, Kliščijivky a Kurdjumivky. Postupují ve všech směrech,“ napsala Maljarová s tím, že Rusko se pokusilo neúspěšně postoupit ve směru na Kupjansk, Lymansk a Marjinku.

O vývoji ukrajinského protiútoku hovořili v sobotu také šéf ukrajinské armády Valerij Zalužnyj se svým americkým protějškem Markem Milleym. „Diskutovali jsme o situaci ve všech oblastech první linie. Konstatoval jsem, že operace pokračuje podle plánu,“ uvedl Zalužnyj na Telegramu.

Milley kvůli dění v Rusku zrušil plánovanou zahraniční cestu.

Ukrajinská ofenziva a ruské snahy zabránit protivníkovi v postupu na okupované území byla zastíněna vzpourou soukromé Wagnerovy vojenské skupiny Jevgenije Prigožina. Jeho bojovníci opustili ukrajinské území, obsadili Rostov na Donu na jihu Ruské federace a kolony se nyní podle médií blíží k ruskému hlavnímu městu.

Odpoledne Rusko oznámilo, že Prigožin souhlasil s tím, že své skupiny stáhne, aby nedošlo „k prolití ruské krve“.

Analytik: Ukrajině zmatky v Rusku pomohou

Podle analytiků sobotní události průběh konfliktu ovlivní ve prospěch Ukrajiny. Podle Jamese Nixeye, který se specializuje na vztahy Ruska a postsovětských zemí, to byl pro Putina nejhorší den v jeho prezidentování. „Prohrává tuto válku. Neříkám, že pro Ukrajinu bude snadné vyhrát, ale tohle Putin nečekal,“ řekl pro BBC.

Prigožin hraje o život, do této situace se dotlačil sám

Zbytečná válka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám