Hlavní obsah

Inspektoři našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny miny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, našli protipěchotní miny. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pondělní prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Miny experti z MAAE objevili v pásmu mezi dvojicí bariér kolem areálu. „Přítomnost takových výbušnin v areálu je v rozporu s bezpečnostními standardy MAAE a pokyny pro jadernou bezpečnost a vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny,“ oznámil Grossi, podle něhož se miny v areálu našly už při předchozích kontrolách.

„MAAE věděla o předchozím umístění min vně areálu a také na konkrétních místech uvnitř. Náš tým oznámil toto konkrétní zjištění vedení elektrárny a bylo nám řečeno, že jde o vojenské rozhodnutí a v oblasti kontrolované armádou,“ oznámil Grossi.

Agentura také v pondělí oznámila, že se stále marně dožaduje přístupu na střechy reaktorů elektrárny a jejich turbínových hal, včetně bloků 3 a 4, které chce prohlédnout především. O zpřístupnění všech budov požádali inspektoři ve snaze ověřit, zda se v nich nenacházejí miny či výbušniny.

Rusko týmu MAAE stále nezpřístupnilo střechy reaktorů záporožské elektrárny

Evropa

Ruští vojáci největší jadernou elektrárnu v Evropě obsadili loni krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Obě strany konfliktu se od té doby obviňují z ostřelování elektrárny. MAAE se na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, které by předešly nehodám.

Grossi v prohlášení také uvedl, že ani případný výbuch min v areálu by neměl mít dopady na jadernou bezpečnost a bezpečnostní systémy.

Rusové začali opouštět Záporožskou jadernou elektrárnu, hlásí Ukrajinci

Evropa

Výběr článků

Načítám