Hlavní obsah

Ukořistili jsme německé leopardy a americká bojová vozidla, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany v úterý zveřejnilo videozáznam, o němž tvrdí, že zachycuje ukořistěné tanky Leopard a bojová vozidla pěchoty Bradley z výzbroje ukrajinské armády. Obrněnce se ruským silám podařilo údajně získat na frontové linii v Záporožské oblasti, kde se ukrajinské jednotky pokoušely o protiútok.

Rusové se chlubí ukořistěnými tanky Leopard a vozidly BradleyVideo: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY, Reuters

 
Článek

Přesné místo a dobu pořízení záznamu zveřejněném na sociální síti Telegram podle agentury Reuters nebylo možné ověřit. Na videu je vidět dva tanky Leopard německé výroby a dva transportéry Bradley vyrobené v USA.

Ruské ministerstvo obrany v krátkém prohlášení k záznamu uvedlo, že ukořistěná vozidla, která označuje za „naše trofeje“, kontrolují opraváři východní skupiny ruských vojsk. Ministerstvo dále napsalo, že motory některých vozidel na videu stále běží. To podle něj „svědčí o pomíjivosti bitvy“ a je prý i důkazem toho, jak rychle jejich ukrajinské posádky prchaly.

Podle ruské tiskové agentury TASS je blíže neupřesněná „část“ ukořistěné techniky v plně provozuschopném stavu.

Finský deník Helsingin Sanomat napsal, že Ukrajinci v Záporožské oblasti nejspíše přišli o tři z šesti tanků Leopard 2, jež získali od Finska. Odborník deníku na ověřování informací k tomu dospěl na základě vyhodnocení snímků zničených tanků, které zveřejnili proruští blogeři s kontakty v ruské armádě, uvedla ČTK.

Naléhavě potřebujeme více západních tanků, apeluje Ukrajina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám