Hlavní obsah

U Kupjansku a Lymanu je to teď noční můra, přiznala ukrajinská náměstkyně ministra obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potíže s ruskými útoky v Charkovské oblasti u Kupjasku přiznala v rozhovoru s listem The Guardian náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová poté, co byla nařízena evakuace 12 000 obyvatel oblasti. Podle listu mluvila o „noční můře“. Rusové podle ní využívají snahu ukrajinských sil postoupit na jihu.

Boje ve směru na Kupjansk Video: Reuters

 
Článek

„V hlavním ohnisku ukrajinských sil je jih, Rusové se soustřeďují na východ. Rusové pronikli do dvou regionů u Kupjansku a Lymanu. Tam je to noční můra,“ řekla Maljarová listu. Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že tam ruské síly „zlepšily své pozice“.

„Na sever od Bachmutu Rusové útočí. My útočíme na jižním křídle u Bachmutu,“ upřesnila náměstkyně. Pokusila se vysvětlit důvod ruských útoků: „Postoupili jsem na obou křídlech u Bachmutu. Získali jsme tam skoro všechny výšiny. Rusové jsou tam uvězněni, nemohou se dostat ven a nyní se nemohou pohybovat ani ve městě Bachmut, protože je Ukrajinci ostřelují z výšin. Ve snaze dostat naše síly od Bachmutu, Rusové postoupili vpřed v dalších směrech.“

Maljarová uvedla, že u Bachmutu Rusové odhalili svůj týl, a proto „zahájili ofenzivu na jiných místech, aby zastavili náš útok na Bachmut.“

Ukrajina kvůli sílící ruské ofenzivě evakuuje 37 obcí v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině

Ukrajinci skutečně postoupili jižně od Bachmutu a ovládli výšiny severně od města, ale zatím se nedá hovořit o obklíčení Bachmutu. Rusové navíc útočili dlouho ve směru na Lyman a Kupjansk i s cílem získal kontrolu nad celou Luhanskou oblastí a získat zpět ztracené části Charkovské oblasti, o které přišli loni při ukrajinské zářijové ofenzivě. Po ovládnutí Kupjansku chtějí útočit na Slovjansk.

Rusové postupují na Kupjansk a Lyman od Kreminny a Svatového, Ukrajinci naopak ovládli Kurdjumivku jižně od Bachmutu

K evakuaci 37 obcí list podotkl, že není povinná. V nařízení o evakuaci stojí: „Vzhledem k obtížné bezpečnostní situaci a rostoucí síle ostřelovaní Kupjansku ruskými teroristickými silami, máte možnost se evakuovat na bezpečnější místa.“

Lidé mohou zůstat, pokud podepíšou dokument, že to dělají na vlastní nebezpečí. Evakuovat se mají obyvatelé z 37 měst a obcí do cca 80 km vzdáleného Charkova.

Osvobozené Staromajorske pod palbou

Maljarová připustila také problémy u Staromajorského ve směru útoku na Mariupol podél řeky Mokri Jaly, který byl osvobozen teprve v červenci. Obec je podle náměstkyně v posledních dnech po těžkou palbou. Podle ní se ale Ukrajinci nikdy nevzdali snah postoupit: „Ukrajinské síly postupují vpřed směrem k vesnici Urožajne. Klíčovým úkolem je zastavit nás všemi prostředky, zatímco naším úkolem je postoupit vpřed. Vyčerpávání (sil) pokračuje. Tato konfrontace by mohla skončit rychle, pokud by jedna strana byla slabá, pak by druhá rychle vyhrála. Ale silné jsou obě strany, tak to nemůže být rychlé.“

Dobytí vesnice Urožajne by ale nepředstavovalo žádný postup vpřed, pouze zabezpečení Staromajorského, protože Urožajne leží přímo proti němu na druhém břehu řeky Mokri Jaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám