Hlavní obsah

Trussová chce kvůli ostřelování Ukrajiny svolat NATO

Britská premiérka Liz Trussová v úterý řekne ostatním vedoucím představitelům skupiny G7, aby i nadále neochvějně podporovali Ukrajinu, a požádá o naléhavé setkání vedoucích představitelů NATO, uvedla Downing Street poté, co Rusko v pondělí zintenzivnilo útoky na ukrajinská města.

Foto: Profimedia.cz

Britská premiérka Liz Trussová

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin mobilizoval další vojáky a vyslal jaderné signály v návaznosti na úspěšnou protiofenzivu Ukrajiny na východě země.

Británie prohlásila, že ruské raketové údery na civilní oblasti na Ukrajině jsou nepřijatelné, a Trussová uvedla, že virtuální setkání G7, kterého se zúčastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je příležitostí k potvrzení jednoty opozice proti invazi.

Ukrajinská energetika dostala velkou ránu. Země pozastavuje vývoz elektřiny

Válka na Ukrajině

„Nikdo si nepřeje mír více než Ukrajina. A my ze své strany nesmíme ani na okamžik polevit v našem odhodlání pomoci jim ho získat,“ cituje premiérku Downing Street.

Trussová je přesvědčena, že pokrok, který na frontě Ukrajina v posledních týdnech zaznamenala, byl částečně umožněn vojenskou a humanitární pomocí mezinárodního společenství a také dopadem sankcí na Rusko.

Běsnící Moskvu už kárá i Indie

Zahraniční

Sankce by tudíž podle ní měly být zachovány. Trussová rovněž požádá o plnohodnotnou schůzku vedoucích představitelů vojenské aliance NATO v nadcházejících dnech.

Tento týden se rovněž očekává hlasování Valného shromáždění OSN ohledně odsouzení ruské anexe čtyř ukrajinských regionů na základě zfalšovaných referend. Stejné hlasování na konci září zablokovalo Rusko svým vetem v Radě bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám