Hlavní obsah

Běsnící Moskvu už kárá i Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí
Aktualizováno

Indie vyjádřila hluboké znepokojení z eskalace konfliktu na Ukrajině a je připravena podpořit všechny kroky k deeskalaci, uvedl v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí. Sám ministr Subrahmanjam Džajšankar se při pondělní návštěvě Austrálie nechal slyšet, že ruská válka na Ukrajině není v ničím zájmu.

Foto: Profimedia.cz

Indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar

Článek

„Opakujeme, že eskalace nepřátelství není v ničím zájmu. Vyzýváme k okamžité deeskalaci a rychlému návratu k cestě diplomacie a dialogu,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Arindam Bagči.

Džajšankar, který je na pracovní cestě v Austrálii, uvedl, že Indie je proti válce na Ukrajině. „Velmi jasně stojíme proti konfliktu na Ukrajině. Máme za to, že konflikt není v zájmu nikoho, ať už zúčastněných, či mezinárodní komunity,“ řekl.

Zklidněte se! Číně dochází s Ruskem trpělivost

Zahraniční

Odmítl ale prozradit, zda jeho vláda podpoří návrh Valného shromáždění OSN a ruskou agresi včetně anexe čtyř ukrajinských území odsoudí: „Z opatrnosti a politických důvodů nesdělujeme předem, jak budeme hlasovat.“

Jeho prohlášení přišlo jen pár hodin poté, co k uklidnění situace vyzvalo čínské ministerstvo zahraničí.

Indie je významným trhem pro zbraně ruské výroby.

Rusko v pondělí ráno zaútočilo na několik ukrajinských měst včetně Kyjeva. Kromě energetické infrastruktury zasahovalo také civilní cíle. Zemřelo nejméně 10 lidí a desítky jsou zraněny. Salvu zahájilo v hodinách, kdy je v městech nejrušněji, a to jako odvetu za zničení Kerčského mostu. K tomu se ale Ukrajina nehlásí.

Západ ruské ostřelování civilních oblastí odsoudil a označil za nepřijatelné. Valné shromáždění OSN v pondělí zahájí rozpravu o anexi ukrajinských území, hlasování se neočekává dřív než ve středu. V březnovém hlasování o odsouzení ruské agrese se Indie zdržela.

Reklama

Výběr článků

Načítám