Hlavní obsah

Těhotná Ruska dostala za vyhýbání se vojenské službě šest let v trestanecké kolonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K šesti rokům v trestanecké kolonii odsoudil vojenský soud ve Vladikavkazu těhotnou ruskou vojačku Madinu Kabalojevovou, která je zároveň matkou pětiletého dítěte. Desátnice dostala trest za to, že se v době probíhajících bojů na Ukrajině nehlásila u své jednotky. Trest ale bude moci nastoupit až v roce 2032, kdy její již narozený syn dovrší věku čtrnácti let, informoval web ruského listu Kommersant.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Kabalojevová se podle ruského exilového webu Meduza stala zřejmě první ženou, která byla od loňského února, kdy Moskva zahájila invazi na Ukrajinu, odsouzena za „nedostavení se k vojenské službě bez dobrého důvodu během období mobilizace či ozbrojeného konfliktu“.

Desátnice ruské armády se přitom ještě před zahájením trestního stíhání hlásila u lékaře své vojenské jednotky, který vydal doporučení, aby byla zproštěna vojenské služby s ohledem na její těhotenství a fakt, že je matkou dítěte narozeného v roce 2018, podotkl list Kommersant.

Kabalojevová byla přesto potrestána, protože se následně nehlásila u velitelů své jednotky. Ruské vojačce v procesu hrozilo až desetileté vězení.

Žena se hájila tím, že měla za to, že je rozhodnutím lékařů další vojenské služby zproštěna. Obžaloba však toto vysvětlení nepřijala a poukazovala na to, že Kabalojevová nadále pobírala armádní plat a využívala výhod spjatých s vojenskou službou.

Vojáka, který se přiznal k vraždě civilisty, ruský soud odsoudil za lež

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám