Hlavní obsah

Tajemným kupcem 50 tanků je německá společnost Rheinmetall

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemným kupcem 50 tanků Leopard 1 z Belgie je německá zbrojařská společnost Rheinmetall. S odkazem na svoje zdroje o tom informoval německý hospodářský deník Handelsblatt, podle kterého jich společnost na Ukrajinu dodá 30.

50 použitých tanků Leopard 1 koupila od belgického majitele německá společnost RheinmetallVideo: Reuters

 
Článek

Jak uvedl Handelsblatt, všech 50 tanků nejprve projde nákladnou modernizací v Německu, odkud se zhruba 30 z nich přesune na Ukrajinu.

Rheinmetall tanky získal od vlámského podnikatele a vlastníka společnosti OIP Land Systems Freddyho Versluyse, který je zhruba před deseti lety koupil od belgické armády.

Podle belgického listu Business AM je měla přitom armáda kvůli nedostatku místa ve skladech prodat silně pod cenou, a to jen za 15 tisíc eur (asi 364 tisíc korun).

Jak uvedla belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová, Belgie je chtěla zpětně odkoupit, Versluys ale za ně měl požadovat „nepřiměřenou částku“, takže z prodeje sešlo.

Mělo jít přitom o půl milionu eur (asi 12 milionů korun) za jeden tank, což je ale dle belgického deníku De Standaard, který o tajemném kupci jako první informoval, běžná tržní cena.

Versluys dále pro belgický list uvedl, že neví, kdy ukrajinská armáda nasadí tanky do boje proti ruským okupantům. Podle něj totiž jen samotná modernizace může trvat „klidně půl roku“, takže je Kyjev může dostat až v příštím roce.

Tajemný dárce koupil Kyjevu 50 tanků Leopard 1

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám