Hlavní obsah

Střelba z pušky a vrh granátem. V ruských školách se má cvičit se zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo školství plánuje zavést na středních a vysokých školách vzdělávací programy, které by studenty seznámily se základy vojenského výcviku. Uvedla to ukrajinská Pravda s odkazem na zpravodajský přehled ministerstva obrany Velké Británie.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Ruští vojáci v katedrále u Moskvy

Článek

V uplynulých týdnech ruské ministerstvo školství utvořilo podrobnější plán, jak zavést základní vojenský výcvik do škol vyšších stupňů. Do osnov by měl být zapracován předmět, „Základy bezpečného života“, kde by se měli studenti učit střílet z pušek, házet granáty, naučit se základní vojenské povely a práci s ochrannými pomůckami.

Výuka by měla začít od 1. září roku 2023. V prosinci 2022 také vojenské ministerstvo školství vyhlásilo program „Základy vojenského výcviku“ pro studenty univerzit.

Podle britské rozvědky tyto iniciativy mají za účel utvrdit militarizovanou atmosféru v Rusku. Podobné předměty, jaké jsou dnes na školách zaváděny, se běžně vyučovaly za éry Sovětského svazu. Vojenský výcvik byl na ruských školách povinný až do roku 1993.

Ukrajina by chtěla hlavně F-16, hodily by se ale i gripeny

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám