Hlavní obsah

Stáhnu wagnerovce z Ukrajiny a přesunu je do Afriky, plánuje Prigožin

Jevgenij Prigožin, zakladatel skupiny žoldnéřů známé pod názvem Wagnerova skupina, se chystá omezit vojenské operace na Ukrajině a přesunout svou pozornost na Afriku, píše server Ukrajinska pravda.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

„Prigožin, kterého bezpečnostní a politický establishment Ruska považuje za rostoucí hrozbu, bojuje na Ukrajině s nedostatkem žoldnéřů poté, co mu bylo zakázáno nabírat lidi ve věznicích, jež byly hlavním zdrojem rekrutů. Chybí mu také munice,“ píše Ukrajinska pravda s odkazem na zdroje agentury Bloomberg, která o tom informovala.

V této souvislosti server připomíná, že Prigožinovi žoldnéři dosud nebyli schopni dobýt město Bachmut v Doněcké oblasti, navzdory útokům trvajícím dlouhé měsíce a ohromujícím ztrátám.

Po týdnech veřejných stížností, že Wagnerova skupina není zásobována životně důležitými dodávkami granátů a další munice, se měl Prigožin nechat slyšet, že po skončení bitvy o Bachmut se skupina bude muset „restartovat a zmenšit“.

Rusům u Bachmutu docházejí síly. Strategie už se otevřeně kritizuje i v televizi

Válka na Ukrajině

Raději do Afriky

Zdroje obeznámené se situací tvrdí, že Prigožinovu pozornost pravděpodobně v budoucnu přitáhnou operace v Africe, protože situace na Ukrajině je pro něj obtížná.

Server upozorňuje na skutečnost, že se už začínají žoldnéři pro africké mise nabírat. Budoucí členové Wagnerovy skupiny by měli mít kontrakt na šest měsíců pro Ukrajinu a 9 až 14 měsíců pro Afriku. Ti, kteří by chtěli sloužit v afrických zemích, jsou vedeni jako rezervisté.

Spojené státy v lednu odhadly počet wagnerovců bojujících na Ukrajině na 50 tisíc. Asi 40 tisíc z nich podle Washingtonu přitom tvořili trestanci. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu ztratila Wagnerova skupina v důsledku smrti či zranění podle Washingtonu 30 tisíc žoldnéřů.

Ukrajina chystá protiútok. Prigožin zveřejnil dopis do Moskvy

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám