Hlavní obsah

Souboj Ukrajinců v člunech s ruskou stíhačkou. Akční video z osvobození těžebních věží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská rozvědka zveřejnila v pondělí video z osvobození Bojkových věží, na kterém je vidět i souboj ukrajinských vojáků na gumových člunech s ruskou stíhačkou Su-30. Při něm přitom jeden z bojovníků spadne do vody, kvůli čemuž Ukrajinci musí přistoupit k nebezpečné evakuaci.

Akční video z dobytí těžebních věží zachycuje i souboj Ukrajinců v člunech s ruskou stíhačkouVideo: Ukrajinská vojenská rozvědka

 
Článek

Na videu jsou vidět ukrajinští vojáci na člunu na širých vodách Černého moře, kteří po několika vteřinách v plné rychlosti zahájí palbu na ruskou stíhačku Su-30 ze svých útočných pušek s tlumičem.

Zhruba po minutě palba ustane a záběry se přesunou do pohledu z dronu, který z nebe zabírá jednu z těžebních věží. „Ruské letadlo se pokouší zasáhnout naše lodě, ale naši bojovníci opětovali palbu všemi dostupnými prostředky,“ říká ve videu ukrajinský voják, po jehož slovech palba znovu začne.

„Nakonec se nám podařilo ruskou stíhačku zasáhnout,“ říká po dalších několika sekundách voják. Záběry dále snímají oblohu nad Černým mořem, na které se voják s kamerou snaží stíhačku spatřit. Když už je i příslušníkům ukrajinské armády jasné, že ruský letoun trefili, všichni jednohlasně začnou slavit. „Zasažené letadlo rychle odletělo z boje,“ říká dále voják, který vystupuje jako vypravěč ve videu.

Muž přes palubu

Jak je ale z videa patrné, operace se neobešla bez potíží, jeden ukrajinský voják totiž spadl do vody. „Kvůli složitým manévrům na lodi se jeden z našich bojovníků ocitl ve vodě. Sám uprostřed Černého moře,“ vysvětluje voják.

Kvůli složité situaci na mořském bojišti musí ukrajinští vojáci na člunech z pozice ustoupit. „Nicméně ihned, jak se objeví možnost, se spojí s vojákem s volacím znakem Conan a po několika hodinách s pomocí dronu ho naleznou uprostřed Černého moře a zahájí záchrannou akci,“ popisuje Ukrajinec, který dále uvedl, že o evakuaci věděly i ruské stíhačky, které akci ohrozily.

„Našim klukům se ale úspěšně podaří se přes palbu prodrat, dostat se ke svému bratrovi a evakuovat ho,“ zakončil úspěšnou akci vypravěč.

Osvobození těžebních věží

Ukrajině se podařilo dobýt zpět dohromady čtyři těžební plošiny v severozápadní části Černého moře, které ruská armáda okupovala od roku 2015. V pátek to na Telegramu oznámila ukrajinská vojenská rozvědka.

„Unikátní operaci k opětovnému ovládnutí plošin podnikly jednotky vojenské rozvědky. Podařilo se dobýt plošiny Petro Hodovalec, Ukrajina, Tavrida a Syvaš. Speciálním silám se při operaci podařilo získat cennou kořist v podobě zásob neřízených střel pro vrtulníky a také radar Něva, který dokáže sledovat pohyb lodí v Černém moři,“ napsala rozvědka na síti Telegram.

„Nemohli jsme použít velký obojživelný člun, protože by mohl být odhalen. Ale i navzdory velkým vlnám jsme se k věži vydali na gumovém člunu,“ řekl o úspěšné operaci jeden z vojáků, který se osvobození účastnil.

Podle druhého vojáka bylo nejsložitější částí operace kotvení. „Moře bylo rozbouřené a povětrnostní podmínky nebyly příliš dobré,“ vysvětlil.

Bojkovy věže

Agentura Reuters uvedla, že mělo dojít k osvobození věží známých pod jménem Bojkovy věže. Tuto přezdívku získaly po bývalém ukrajinském ministrovi energetiky Jurijovi Bojkovi. K osvobození přitom podle samotného videa došlo buď na konci srpna, nebo zkraje září. Je na něm totiž vidět Měsíc ve fázi úplňku.

Rusko používalo tyto těžební plošiny od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu před půl druhým rokem pro vojenské účely. Sloužily jako vrtulníková a radarová stanoviště.

Ukrajina oznámila osvobození těžebních věží u Krymu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám