Hlavní obsah

Snímek zraněné Ukrajinky obletěl svět. Lékaři v Londýně se jí teď snaží vrátit zrak

Snímek v obličeji zraněné Ukrajinky, který pořídila turecká agentura Anadolu, se před devíti měsíci stal jedním ze symbolů země napadené větším sousedem. A stejně jako se nevzdala Ukrajina, nevzdala se ani Olena Kurilová. Se západní pomocí se pokouší znovu postavit na nohy. Podstoupila dvě operace a třetí by jí – jak doufá – mohla vrátit až 50 procent zraku v poraněném oku.

Olena Kurilová v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Fotku Kurilové zachytil fotograf Wolfgang Schwan ve městě Čuhuiv v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny pouhý den po zahájení ruské invaze, kterou Moskva nazývá „speciální vojenskou operací“.

Kurilová se tak stala jednou z prvních zdokumentovaných obětí probíhající války. Její snímek převzala přední světová média včetně stanic BBC, CNN, německého Bildu či britského Guardianu.

„Když se mi stalo to, co se mi stalo, zranění v první den války, potřebovala jsem pomoc. Raketa zasáhla budovu a mně se dostaly do očí prach a sklo. A potřebovala jsem operaci,“ popsala Kurilové své zranění agentuře Reuters.

Biden si spletl Cherson s iráckou Fallúdžou

Zahraniční

Lékaři na Ukrajině jí ale pomoci nedokázali. Pomohla však publicita, které se dostalo její fotce.

„Tři kliniky na Ukrajině mě nevzaly. Obrovské díky patří britským novinářům a médiím, kteří mi pomohli odjet do Polska, a chci moc poděkovat polským specialistům, lékařům, kteří mi provedli tři operace, aby mi zachránili zrak,“ vzpomíná.

Poslední operaci dělali prováděli Ukrajince specialisté v Londýně, kde Kurilová našla i dočasné útočiště. „Byli to velmi dobří specialisté, jsem jim velmi vděčná za to, že zachránili můj vzhled, ale bohužel zrak (zcela) obnovit nedokázali. Britským novinám se ale povedlo vybrat mezi lidmi peníze na operaci na lepší klinice v Londýně,“ dodala s tím, že neztrácí naději.

Rusko na Ukrajině ztratilo přes 100 tisíc vojáků. Kyjev je na tom podobně, tvrdí americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám