Hlavní obsah

Biden si spletl Cherson s iráckou Fallúdžou

Americký prezident Joe Biden na středeční tiskové konferenci v Bílém domě řekl, že Rusové opouštějí město Fallúdža, které se nachází v Iráku. Na mysli měl přitom ukrajinský Cherson. Přeřeknutí se dopustil, když mluvil o případné dohodě mezi Ruskem a Ukrajinou. Po krátké chvíli se s lehkým úsměvem opravil. Není to poprvé, co si prezident spletl pojmy.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Joe Biden na tiskové konferenci k volbám v USA.

Článek

„Myslím, že kontext je takový, že ať už se stahují z Fallúdže, nebo ne, a… myslím z města Cherson,“ zasekl se během věty Biden. Poté se opravil a vysvětlil, že očekává, že si obě strany budou přes zimu „lízat rány“ a rozhodnou se, zda uzavřou kompromis.

Fallúdža je irácké město, ve kterém došlo v roce 2004 k jedné z nejkrvavějších bitev v rámci americké invaze do Iráku. Pokud by v Chersonu došlo na městský boj, hrozila by zřejmě podobná řež, což mohlo být zdrojem Bidenovy okamžité asociace.

Ruská armáda nicméně pár hodin před Bidenovým proslovem oznámila, že se z jihovýchodního ukrajinského města stahuje.

Není to poprvé, co prezident Biden zaměnil válku na Ukrajině s konflikty na Blízkém východě. Letos na jaře při svém projevu v Kongresu řekl, že Američané stojí při íránském lidu, i kdyby Vladimir Putin obklíčil Kyjev s tanky. Viceprezidentka Kamala Harrisová mu po chvíli napověděla, aby se opravil.

Podobných přešlapů se nicméně opakovaně dopustil i předešlý prezident Donald Trump. V televizi Fox News v roce 2017 vyprávěl své zážitky ze setkání s čínským premiérem Si Ťin-pchingem, při kterém řešili raketový útok Američanů na Sýrii. Detailně si přitom pamatoval, jaký druh dortu onen večer jedl, Sýrii si ale spletl s Irákem.

Terčem posměchu se také stal, když chtěl hovořit o „původech“ vyšetřování souvisejícího s tzv. Muellerovou zprávou o ruském ovlivňování amerických prezidentských voleb. Slovo „původy“, tedy „origins“ se mu opakovaně nedařilo vyslovit, místo toho několikrát řekl „oranges“, což jsou v překladu pomeranče.

Letos na jaře si zase bývalý prezident George W. Bush spletl Ukrajinu s Irákem. Při pokusu pokárat ruského prezidenta Vladimira Putina za invazi na Ukrajinu Bush omylem odsoudil své vlastní činy. Místo Ukrajiny totiž řekl Irák. Chybu poté omluvil svým věkem. „Je mi 75,“ konstatoval.

Právě pod jeho vedením přitom Spojené státy zahájily v roce 2003 vojenské tažení do Iráku kvůli zbraním hromadného ničení, které se tam ale nikdy nenašly. Ve vleklém konfliktu zemřely statisíce lidí a mnoho dalších přišlo o své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám