Hlavní obsah

Slovinsko vytrhne Maďarsku ruský trn z paty

Slovinsko plánuje výstavbu plynovodu, který by přečerpával alžírský plyn do Maďarska. Cílem je pomoci Maďarsku snížit závislost na dodávkách energie z Ruska, uvedl v úterý slovinský premiér Robert Golob.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Podejme stejnou ruku našim východním sousedům včetně Maďarů… Maďarsko je zcela závislé na ruském plynu, ale není jediné,“ řekl Golob v exkluzivním rozhovoru pro Financial Times.

Rakousko je na tom podobně, poznamenal slovinský premiér. „Sousedé jim [musejí] pomoci to vyřešit - sami to nezvládnou.“

Golob poskytl rozhovor krátce po setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem u nové elektrárny poblíž maďarských a chorvatských hranic, která propojuje energetické sítě těchto tří zemí. Golob a Orbán uvedli, že budou usilovat o vybudování plynového spojení, které by podle slovinského premiéra mohlo být v provozu „možná za dva tři roky“.

Maďaři zablokovali půjčku Ukrajině. Zbytek EU chce Orbána obejít

Evropa

Golob - někdejší manažer v energetickém průmyslu, jehož nová centristická strana zvítězila v dubnových volbách proti dlouholetému Orbánovu spojenci, konzervativci Janezi Janšovi - uvedl, že spojení by se mohlo rozšířit podle poptávky.

85 procent plynu je z Ruska

Slovinsko minulý měsíc podepsalo dohodu s Alžírskem o dovozu plynu prostřednictvím stávajících plynovodů přes Itálii. Dohoda na 300 milionů metrů krychlových ročně umožní zemi s 2,1 milionu obyvatel snížit dovoz ruského plynu o třetinu, zatímco oživené spojení jí pomůže přepravovat toky do Maďarska prostřednictvím navrhovaného nového potrubí.

Maďarsko zatím vybudovalo přípojky na dovoz plynu od všech svých sousedů s výjimkou Slovinska, ale podle ministerstva zahraničí 85 procent plynu stále pochází z Ruska. Jeho hlavním zdrojem je plynovod TurkStream, který dodává plyn od ruského státního gigantu Gazprom přes Turecko a Balkán.

V říjnu EU představila osmý balíček sankcí proti Moskvě, který zahrnoval legislativní základ pro stanovení cenového stropu pro námořní přepravu ruské ropy do třetích zemí. Od 5. února 2023 zavede Evropská unie cenový strop i pro ruské rafinované produkty.

Budapešť si zajistila výjimku z plánů EU na zavedení limitu na dovoz plynu a obstarala další ruské dodávky. Svými úzkými vazbami na Moskvu brnká na nervy jak představitelů EU, tak NATO.

Popřáli nám dobrou noc. Rusko podniklo novou vlnu náletů na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám