Hlavní obsah

Sestřelili jsme další ruský Su-34, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští vojáci sestřelili v Luhanské oblasti další ruský stíhací bombardér Suchoj Su-34. Oznámil to v úterý server RBK-Ukrajina s odvoláním na mluvčího ukrajinského generálního štábu Andrije Kovaleva.

Foto: ČTK/AP

Útočící ruský letoun Su-34. Ilustrační foto

Článek

Kovalev podle RBK-Ukrajina uvedl, že ruský letoun se ukrajinským silám podařilo sestřelit v pondělí. Stanice B92 v této souvislosti uvedla, že hodnota jednoho stíhacího bombardéru Su-34 činí 40 milionů eur (bezmála miliarda korun).

Server připomněl, že Ukrajinci Rusům zničili v noci na 4. ledna zničili Su-34 na letišti Šagol v Čeljabinsku, loni v prosinci pak celkem čtyři Su-34, z toho tři v Chersonské oblasti, a jeden Su-30.

Ukrajinský generální štáb pak oznámil, že Rusko od začátku totální války ztratilo 332 letadel a 324 vrtulníků.

Suchoj Su-34 je ruský dvoumístný stíhací bombardér vyvinutý z typu Su-27UB. Oproti klasickému SU-27 má širší plochou příď a kabinu pro dva letce, kteří sedí vedle sebe.

V přídi stroje je umístěn radar pro sledování terénu, který řídí přízemní let (kopírování terénu). Letoun byl koncipován pro útoky proti pozemním cílům s možností vedení vzdušného boje. Je také vybaven zařízením pro tankování za letu.

Kyjev i Moskva hlásí četné noční dronové útoky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám