Hlavní obsah

Série explozí na Krymu: To nic, jen cvičení s kouřovou clonou, chlácholí úřady vyděšené Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvuky explozí hlášené z několika měst, mohutný sloup dýmu v Sevastopolské zátoce a opětovné přerušení dopravy na Kerčském mostě. To vše ve středu hlásili obyvatelé Rusy anektovaného Krymského poloostrova. Podle vysvětlení okupačních úřadů šlo o „plánovanou likvidaci munice a o cvičení s kouřovou clonou“. Místní si ale stěžují, že jim úřady předem nic neřekly.

Rusko prý odpálilo u Sevastopolu 2000 nevybuchlých bomb z druhé světové válkyVideo: Reuters

 
Článek

Pozornost vyvolal zejména velký sloup dýmu stoupající nad mořem, kterého si všimli například obyvatelé Džankoje na severu poloostrova. „Pokud uvidíte kouř v oblasti Sevastopolské zátoky, nebojte se. Je to námořnictvo, které provádí cvičení. Všechno ve městě je pod kontrolou,“ hlásil na svém telegramovém účtu dosazený sevastopolský starosta Michail Razvožajev.

Komentáře uživatelů sítě ale naznačovaly, že obyvatele zcela nepřesvědčil, upozornil web Obozrěvatel. „Páni, cvičení. Celé centrum, nádraží a autobusové nádraží je zahaleno štiplavým kouřem, není ani vidět lodě. Nedá se dýchat! Děti kašlou. Co je to za cvičení? Cvičení na otravu lidí?“ ptají se komentující. „Na cvičení můžete upozornit předem, ne až když se už něco stalo,“ stěžuje si další.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace zároveň ve středu zveřejnilo video, které má ukazovat likvidaci nalezené munice z dob druhé světové války nedaleko Sevastopolu.

„Jen za první srpnové dny bylo z vody vytaženo přes 800 munice z dob Velké vlastenecké války. Jsou to dělostřelecké granáty, minometné miny, ruční granáty, roznětky německé a sovětské výroby,“ vzkázal šéf resortu Alexander Kurenkov s tím, že celkem šlo 2000 kusů munice.

Z Džankoje, kde se nachází důležitý železniční uzel a kde už dříve ukrajinské drony útočily, byly přitom ve středu hlášeny nejméně dvě exploze. Ta první se ozvala před desátou hodinou ranní a poté se do vzduchu vznesly tři vrtulníky ruské armády, které přelétly nad městem směrem k Azovskému moři, napsal telegramový kanál Krymskyj věter. Později se měla ozvat další exploze a helikoptéry se nad město vrátily.

Dvě silné exploze slyšeli také obyvatelé pobřežního města Jevpatoria na západě poloostrova, v sousedním městě Saki podle místních zasahovala protivzdušná obrana, objevilo se také video z pobřeží Feodosie poblíž Kerčské úžiny, na němž je viditelný kouř – jeho příčina však nebyla známá.

„Pohyb vozidel na Krymském (Kerčském) mostě je dočasně zablokován. Žádáme osoby na mostě a v kontrolním prostoru, aby zachovaly klid a řídily se pokyny pracovníků ostrahy dopravy,“ hlásily také během dne okupační úřady bez bližšího vysvětlení. Později během dne byla doprava na mostě obnovena. Také most spojující Krym s pevninským Ruskem byl už dříve terčem ukrajinských útoků.

Ukrajina už vyzkoušela francouzské rakety SCALP. A hned na krymských mostech

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám