Hlavní obsah

Seberou nám účinnou zbraň, bojí se Ukrajinci lepších ruských rušiček

– Bachmut

Klíčovou roli při obraně Ukrajiny hrají drony, protože pomáhající zjistit, kde se nalézá nepřítel. Obránci Bachmutu se však obávají, že do čtvrt roku nebudou moci používat čínské drony značky DJI, protože ruské systémy rušení se zlepšují.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský voják vypouští dron u Bachmutu

Článek

„Myslím, že drony od DJI nebudou za tři čtyři měsíce použitelné,“ řekl listu The Guardian jejich 31letý operátor Jaroslav. „Jsou zkušení a vyrábějí speciální rušicí systémy,“ vysvětlil, proč toto nebezpečí hrozí.

Operátoři každý den před svítáním připraví nejméně dva drony, které pošlou nad ruské pozice. Většinou jsou to jednoduché kvadrakoptéry DJI Mavic a někdy také vyspělejší DJI Matrice 30T. Musejí si vzít s sebou zásobou dvaceti až třiceti baterií. „V zimě vydrží baterie kolem půlhodiny,“ vysvětlil další operátor Maksim. Oba jsou z Charkova a napřed pomáhali s obranou Mykolajivu, než byla na přelomu roku jejich 63. brigáda přesunuta k Bachmutu.

Z jejich slov je jasné, že bez dronů by se Ukrajincům nepodařilo tak dlouho hájit Bachmut, který už podle správce samozvané Doněcké lidové republiky Denise Pušilina kontrolují Rusové ze 75 procent. Jeden den sledoval Maksim ruský útok, který „trval sedm hodin“. V malých skupinách přicházeli útočníci k ukrajinským pozicím „od rána do tří odpoledne, vlna za vlnou“. Protože drony poskytovaly informace o jejich pozicích, mohli Ukrajinci útoky odrážet.

USA dodají Ukrajincům experimentální zbraň

Válka na Ukrajině

Ruská protiopatření snižují operační dosah

Sami poznali, jak se kvůli ruským protiopatřením zmenšuje vzdálenost, do které mohou být drony používány. Jejich efektivní dosah se zmenšil desetkrát až dvacetkrát.

„V Mykolajivu jsme byli schopni použít drony do vzdálenosti 15 km, ale v Bachmutu jen na 500 metrů. A těchto 500 metrů je těžké pokrýt i s dvěma drony,“ popsal situaci a dodal, že ještě na podzim bylo možné na jihu proniknout do vzdálenosti šest kilometrů. Ale v Bachmutu je „kilometr maximum a někdy není možné se ani dostat přes frontovou linii“. Ruské dělostřelectvo přitom zaujímá při palbě pozice tři kilometry za frontou, než se stáhne. „Máte jen pár minut je odhalit a zničit,“ podotkl Jaroslav.

„Mám-li mluvit upřímně, Maviky už pomalu končí,“ potvrdil další operátor, 38letý Jevhen. „V prosinci byly schopné letět tři kilometry (za frontu), ale nyní kluci říkají, že nemohou letět dál než 500 metrů,“ uvádí Jevhen, který pracoval před válkou jako programátor. Frontu opustil právě proto, aby pomohl s vývojem nových dronů, jako je Windhoover s šesti rotory.

Podle něj bude náhrada dronů od DJI vyžadovat kombinaci dražších dronů s delším doletem, jako je Leleka-100 s dosahem až 100 kilometrů, a rychlých sebevražedných dronů kategorie FPV s kratším doletem.

Drony od DJI využívají obě strany, byť výrobce jejich provoz na Ukrajině i v Rusku zakázal. Nakupují je však dárci z třetích zemí.

Spojené státy proto v posledním balíčku vojenské pomoci dodají na Ukrajinu i desítku rušicích systémů, které jsou schopné převzít vládu nad drony, které nedisponují šifrovanou komunikací, což jsou třeba právě drony od DJI.

Náhrada těchto dronů ale bude nákladná. Zatímco DJI Mavic 3 stojí v přepočtu okolo 40 000 korun, DJI Matrice má cenovku okolo 300 000 korun a Lelaka-100 přijde už na milion.

Rusové zasáhli proti ukrajinskému dronu, spadl do města a vybuchl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám