Hlavní obsah

Ruští dovolenkáři si na Krymu z apartmánů vesele natáčejí ukrajinské bombardování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční sérii výbuchů na Krymském poloostrově si naprosto bez jakékoli paniky přímo ze svých apartmánů natočili ruští turisté. Ti byli přitom podle videa od místa ukrajinského dronového útoku nedaleko města Jevpatorija vzdáleni zhruba pouhé dva kilometry. Při akci se ukrajinským silám podařilo zneškodnit ruský protiletadlový systém S-400 Triumf.

Kamera zachytila útok na Krymu.Video: Bez zdroje

 
Článek

Původní video začíná pohledem na jasnou oblohu dočasně okupovaného Krymského poloostrova, která se však po několika vteřinách promění v bitevní pole. Ukrajinská tajná služba (SBU) společně s vojenským námořnictvem totiž zaútočila drony na protiletadlový systém S-400 Triumf, zatímco ruská protivzdušná obrana se ho pokusila ochránit.

Několik dronů se Rusům skutečně podařilo zlikvidovat, což je na videu patrné z několika po sobě následujících výbuchů. Ty ale ruského turistu, který video natočil, nechaly naprosto klidným. Mezi výbuchy si navíc velmi rozvážným hlasem povídá s jiným Rusem, jehož hlas je stejně klidný jako ten jeho.

Nad věcí přitom zůstali až do úplného konce šestiminutového videa, které je završeno dalším mohutným výbuchem, jejž na obloze umocnil hustý kouř vznášející se nedaleko lázeňského města Jevpatorija, které bylo na západě Krymu založeno v roce 1784.

Ukrajinský útok

K ukrajinskému útoku, při kterém se Kyjevu podařilo zničit ruský protivzdušný systém, došlo podle telegramového kanálu Krymský vítr okolo 05:40 místního času (04:40 SELČ). Napsal to přitom s odkazem na místní obyvatele, kteří právě v tento čas slyšeli první výbuchy.

Podle listu Ukrajinska pravda, který se odvolává na zdroje SBU, ukrajinské drony nejprve zničily radary a antény protivzdušného systému S-400 Triumf, načež dvě střely s plochou dráhou letu Neptun zasáhly jeho odpalovací zařízení.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruská protivzdušná obrana ve čtvrtek ráno sestřelila nad Krymem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů. Podle ukrajinských médií byly v Jevpatoriji hlášeny výbuchy a sloup dýmu. Nedaleko města je vojenské letiště Saki, na které už Kyjev v minulosti útočil.

Podle tiskové mluvčí Jižního operačního velitelství ukrajinských sil Natalji Humenjukové obranné síly „pracují na nepřátelských cílech“.

„Koncentrace vojenských zařízení, přítomnost letiště v blízkosti – to vše naznačuje, že akce běží naprosto plánovaně. Cíle jsou legitimní, cíle jsou vojenské,“ zdůraznila Humenjuková.

Ukrajina zlikvidovala Rusům na Krymu systém protivzdušné obrany

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám