Hlavní obsah

Rusko chystá útok, který má vtáhnout Bělorusko do války, varují Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko za pomoci wagnerovců chystá v Bělorusku útok pod falešnou vlajkou, aby vtáhlo Minsk do přímé konfrontace s Ukrajinou, uvedla zpravodajská Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). K útoku má podle informací zpravodajců dojít v jedné ze dvou rafinérií v Bělorusku.

Foto: Profimedia.cz

Podle ukrajinských zpravodajců má k útoku dojít v běloruské rafinérii Mozyr

Článek

„Na přípravě teroristického útoku se podle dostupných údajů podílí sabotážní a zpravodajská skupina složená z personálu ruských ozbrojených sil a zaměstnanců ruských speciálních služeb, kteří byli vysláni na území Běloruska s wagnerovci,“ uvedla na Telegramu SBU.

Sabotéři mají útok spáchat v rafinérii Mozyr, což je jedna ze dvou rafinérií, která se nachází na území Běloruska. Rusko podle zpravodajců následně plánuje z útoku obvinit Ukrajinu a zatáhnout tak Minsk do přímé konfrontace s Kyjevem.

Informace o plánované operaci měla SBU získat z několika zdrojů. Tím hlavním se stal zajatý voják v Záporoží a jeho telefon, který prošetřili IT specialisté. Zadržený voják totiž dostal pokyn přesunout se do Běloruska jako člen wagnerovců. Ve smazané konverzaci v jeho telefonu byla údajně také zmínka o „zvláštní operaci“ v rafinérii Mozyr.

Polsko vysílá k hranici s Běloruskem bojové vrtulníky. Nebudeme váhat použít zbraně, varuje generál

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám