Hlavní obsah

Šáhed u Mykolajivu narazil do větrné turbíny a zavrtal se do ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpilotní letoun Šáhed vyslaný z Ruska narazil v Mykolajivské oblasti do větrné turbíny. Jeho trosky, včetně výbušniny, kterou dron nesl, v ní uvázly. Odstranit je museli ukrajinští policejní pyrotechnici, uvedl v pátek web listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinská policie odstraňuje kus nevybuchlé střely Šáhid z větrné turbíny v Mykolajivu (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

K místu, kde se „zasekla“ výbušnina, kterou šáhd nesl, se ukrajinští pyrotechnici dostali pomoci speciálního vybavení pro lezce a jeřábu s plošinou. Ten je zvedl do výšky 55 metrů a teprve poté se jim s pomocí speciálního detektoru podařilo určit polohu nevybuchlé hlavice, která se zasekla uvnitř vrtule „větrníku“ uvedl web listu Ukrajinska pravda.

Pak policisté navrtali do větrníku otvory a po důkladné kontrole nebezpečnou část dronu odstranili. S částí hlavice s výbušninou pak sestoupili na zem a později ji s podobnými „úlovky“ zničili řízenou detonací, ale již mimo mykolajivský „větrný park“.

Šáhed nebo geraň

Šáhed-136 je íránský kamikadze dron určený k ničení pozemních cílů.

Zhruba od září 2022 tyto bezpilotníky používá ruská armáda na Ukrajině, byť přeznačené Geraň-2.

Jde o středoplošník s delta křídlem a stabilizačními kormidly na koncích. V příďové části je umístěna bojová hlavice a také optika potřebná pro přesné navádění.

Motor je umístěn v zadní části trupu a pohání dvoulistou tlačnou vrtuli. Dron je dlouhý 3,5 m s rozpětím křídel 2,5 metru, letí rychlostí přes 185 kilometrů v hodině a váží asi 200 kilogramů.

Drony startují pod mírným úhlem vzhůru většinou po pěti kusech. V úvodní fázi letu jim pomáhá pomocná raketa, která je po startu ihned odhozena, načež řízení převezme motor MD 550 (čínská kopie německého leteckého motoru Limbach L550e).

Odpalovací sestava je přenosná, lze ji jednoduše namontovat na korbu jakéhokoli vojenského nebo běžného nákladního automobilu, což umožňuje operace ve stylu „udeř a uteč“.

Foto: Novinky

Pětice dronů Šáhed-136 v odpalovacím boxu

V Moldavsku našli kusy šáhedu s nevybuchlou municí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Větrné turbíny

Výběr článků

Načítám