Hlavní obsah

Ruský poslanec a šachový velmistr Karpov je v umělém spánku. Prý upadl poblíž Dumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šachový velmistr a současný ruský poslanec Anatolij Karpov byl v Moskvě hospitalizován s traumatickým poraněním mozku a zlomeninou nohy. Lékaři ho přivedli do umělého spánku. Informuje o tom Rádio Svobodná Evropa. Karpov za záhadných okolností upadl.

Foto: ČTK

Poslanec Státní dumy Anatolij Karpov

Článek

Ruská média v pondělí citovala Karpovovu dceru Sofii, která uvedla, že 71letý bývalý mistr světa, který je poslancem za vládní stranu Jednotné Rusko, před dvěma dny nešťastnou náhodou upadl poblíž dolní komory parlamentu, Státní dumy.

Deník Izvestija uvedl, že Karpov byl připojen na umělou plicní ventilaci poté, co mu byl diagnostikován otok mozku a mnohočetná poranění hlavy. Zpráva rovněž uvádí, že Karpov utrpěl uzavřenou zlomeninu levé stehenní kosti.

Nejen Ťinkov. Ruského občanství se vzdal i Storonskij

Válka na Ukrajině

Výpověď Karpovovy dcery je v rozporu s příspěvkem Andreje Kovaljova, předsedy Všeruského hnutí podnikatelů, který tentýž den na Telegramu napsal, že Karpov byl napaden neznámou osobou a nyní je v umělém spánku. Z jakých informací Kovaljov čerpal, však není jasné.

Rádio Svobodná Evropa ve svém článku připomíná některá ruská média, která uvedla, že byl Karpov nalezen opilý poblíž parlamentu.

Všechny tyto verze Karpovova dcera odmítla s tím, že jejího otce „nikdo nenapadl“. Karpovův poradce Albert Stěpanjan rovněž uvedl, že zranění nezpůsobila jiná osoba a že šachový velmistr je ve stabilizovaném stavu.

S válkou nesouhlasil

Spekulace o možném útoku zřejmě podnítila skutečnost, že Karpov byl uvnitř strany ruského prezidenta Vladimira Putina jedním z mála kritiků takzvané „speciální operace“ na Ukrajině, jak Kreml označuje invazi.

„Přál bych si, aby (válka) skončila dříve, aby přestali umírat mírumilovní lidé. Nakonec jsou oběťmi obyčejní lidé. Politici a generálové rozhodují a obyčejní lidé bojují, umírají,“ řekl Karpov v březnu v kazachstánské televizi.

„O vojácích a důstojnících ani nemluvím. Ne, vůbec jsem si nedokázal představit, že by Rusové a Ukrajinci šli do války. Mám na Ukrajině mnoho přátel,“ dodal.

Moldavsko si ruské vměšování nenechá líbit. Otevírá vyšetřování

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám