Hlavní obsah

Nejen Ťinkov. Ruského občanství se vzdal i Storonskij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzakladatel a šéf britského fintechového start-upu Revolut Nikolay Storonsky (Nikolaj Storonskij) se kvůli odporu vůči ruské invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství. Informovala o tom agentura Bloomberg. Podobný krok oznámil tento týden podnikatel Oleg Tiňkov (Oleg Tinkoff). Ten po začátku invaze patřil k prvním z hrstky ruských podnikatelů, kteří otevřeně vystoupili proti válce a kritizovali ruskou armádu. Vyzval přitom další podnikatele, aby ho následovali.

Foto: Profimedia.cz

Nikolaj Storonskij

Článek

„Nik je britským občanem. Začátkem letošního roku se vzdal občanství, které získal na základě narození v Rusku. Jeho postoj k válce je veřejně znám: válka je naprosto odporná a on nadále důrazně vyzývá k okamžitému ukončení bojů,“ uvedl mluvčí společnosti Revolut. Storonsky se ruského občanství zřekl ještě předtím, než na jeho otce, který vede jednu z divizí ruské plynárenské společnosti Gazprom, Ukrajina začátkem října uvalila sankce.

Osmatřicetiletý podnikatel, jehož majetek podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg aktuálně činí asi 6,9 miliardy dolarů (170,9 miliardy korun), odsoudil ruskou invazi už na začátku března.

Známý byznysmen Tiňkov se vzdal ruského občanství. Doufám, že mě budou následovat další, prohlásil

Zahraniční

„Když jsem vyrůstal, představa války mezi Ruskem a Ukrajinou byla nemyslitelná. Nejen proto, že válka a ztráta nevinných životů je vždy špatná, ale i proto, že pro mě jsou Ukrajinci a Rusové příbuzní,“ napsal v dopise zveřejněném na webu Revolutu. „Můj otec je Ukrajinec. Mám rodinu a přátele po celé Ukrajině – lidi, na kterých mi velmi záleží a o které mám obrovský strach,“ uvedl Storonsky.

Na Ukrajině se narodil i jeho blízký spolupracovník Vlad Jacenko (Vlad Yatsenko), který je technologickým ředitelem Revolutu. I on má dvojí občanství – ukrajinské a britské.

Společnost Revolut, která patří k nejhodnotnějším start-upům v Evropě, vznikla v roce 2015. Sedm let existence letos oslavila překročením hranice 20 milionů klientů, kterým umožňuje obchodovat na burze a nabízí jim například i směnu deviz a debetní karty. Firma se sídlem v Londýně získala zákazníky výhodnějšími kurzy, než jaké nabízejí banky, a dalšími produkty včetně investic do kryptoměn.

Rusko se zmocňuje ukrajinských dětí s cílem vychovávat je jako Rusy

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Revolut
Nikolaj Storonskij

Výběr článků

Načítám