Hlavní obsah

Rusové připravují stažení dělostřeleckých systémů z Chersonu

– Kyjev

Rusové se připravují ke stažení dělostřeleckých zbraní z části Chersonské oblasti ležící na západním, pravém břehu Dněpru. Uvedlo to v noci na pondělí ukrajinské velitelství Jih.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják u vodního kanálu v Chersonu

Článek

„Jednotky okupačních vojsk začaly přípravy k odvezení dělostřeleckých zbraní z pravobřežní části Chersonské oblasti s následnou možností přesunu do jiných míst,“ uvedlo velitelství Jih a naznačilo, že se některé vybavení už přesouvá jinam.

„Sami okupanti v první řadě odvážejí zdravotnická zařízení s personálem a operační službou. Od místních obyvatel vyžadují rychlý prodej potravinářských výrobků. Obchody a trhy jsou zavřené,“ dodalo ukrajinské velitelství k postupu Rusů.

Celá Ukrajina čelí od rána náletům. Zasažen byl i Kyjev, kde má jednat česká vláda

Válka na Ukrajině

Upozornilo, že to má velký dopad na život civilistů, které nutí odejít. „Na dočasně okupovaných částech Chersonské oblasti se nastolují podmínky nevhodné pro život místního civilního obyvatelstva,“ uvedlo velitelství.

„Okupační úřady vypínají elektřinu a vodu, přístupy k internetu, děsí je raketovými údery ze strany ukrajinských ozbrojených sil a agitují, aby se rychle evakuovali,“ popsalo dění.

Demontáž telekomunikačních zařízení

Potvrzuje to i pondělní svodka ukrajinského generálního štábu. Rusové podle něj demontují i stožáry se zařízeními pro šíření mobilního signálu a vyvážejí je do Doněcké oblasti, aby tam posílili pokrytí.

Pokračují i přípravy k evakuaci jednotlivých jednotek nasazených na pravém břehu. Kvůli tomu se prověřuje dostupnost plavidel říční flotily, zřizují se pontonové mosty a kontroluje se jejich funkčnost.

Dvě části pontonového mostu u poškozeného Antonivského mostu byly zničeny při ukrajinských úderech.

Ruské útoky

Štáb dodal, že na jihu země u ústí Bugu bylo v neděli v Mykolajivské a Chersonské oblasti pod palbou asi dvacet obcí včetně Davydiva Brodu.

Rusové se tam o útok nepokusili, pokusili se o nástupy u Zeleného v Charkovské oblasti, na třech místech Luhanské oblasti včetně Bilohorivky a na sedmi místech v Doněcké oblasti včetně Avdijivky, Marjinky, Majorsku a Bachmtuského. Všechny byly odražené.

Reklama

Výběr článků

Načítám