Hlavní obsah

Ruští partyzáni zajali ruské vojáky, chtějí je vyměnit

Ruský dobrovolnický sbor při jednom ze svých výpadů z Ukrajiny na území Ruska zajal několik ruských vojáků. Na videu, které zveřejnili, je vidět asi tucet zajatců včetně dvou ležících na nemocničních lůžkách. Předali je Ukrajincům, aby se mohli vyměnit za zajatce. Údajně plánovaná výměna s bělgorodským gubernátorem selhala.

Foto: Reuters

Ruští legionáři se chlubí ukořistěným transportérem.

Článek

Sbor už dříve uvedl, že zajal dva ruské vojáky a nabídl jejich výměnu. Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na to údajně reagoval nabídkou setkat se s partyzány.

Partyzáni požadovali, aby se dostavil v 17:00 do Nové Tavolžanky, on všech chtěl setkání na kontrolním stanovišti u Šebeklina. To se neuskutečnilo, protože byl přesvědčen, že oba zajatci jsou už mrtví, a požadoval napřed potvrzení, že žijí. To přineslo až video, napsal list The Guardian. Na něm jsou vidět zajatci.

Partyzáni však mezitím uvedli: „Už jsme rozhodli o osudu těchto kluků. Budou předáni ukrajinské straně k výměně.“

Člen sboru uvedl, že se Gladkov nedostavil na schůzku, není však jasné, jestli byla nějaká domluvena.

Gladkov v neděli navštívil město Novaja Tavolžanka, kde se v neděli bojovalo. O schůzce však na svém účtu na Telegramu nic nesdělil.

Uvedl jen dopady posledních bojů, do Šebekinského okresu mělo během sobory dopadnout 509 kusů různé munice, přičemž zemřely dvě ženy, jedna v Nové Tavolžance a druhá v Bezljudovce. V obou vesnicích bylo po jednom zraněném. Není ale jasné, zda byli zraněni v sobotu, nebo jde o dřívější už zmíněné oběti, o nichž partyzáni tvrdí, že je zasáhla ruská dělostřelecká palba.

Poláci v akci?

Ruský dobrovolnický sbor také oznámil, že se na jednom jeho květnovém výpadu na ruské území podíleli i Poláci z Polského dobrovolnického sboru, kteří poskytovali „doprovod zajatců, vojenskou a lékařskou logistiku, ale pouze v rámci státní hranice Ukrajiny“.

Počet Poláků nezmínil a zprávu nešlo nijak potvrdit.

Útoky drony

Bělgorodská oblast se stala opět terčem útoku, oznámil v pondělí na Telegramu její gubernátor Vjačeslav Gladkov. Dron měl shodit bombu a zapálit neupřesněný energetický objekt, dodávky elektřiny však přerušeny nebyly.

Další dva drony spadly na silnici M3 v Kalužském oblasti jižně od Moskvy, která vede k ukrajinské hranici v Kurské oblasti. Na místě však nebyly zaznamenány žádné škody a nebyl slyšet ani žádný výbuch.

Pět dronů bylo sestřeleno na Krymu u Džankoje, což je významný železniční uzel, jímž procházejí všechny tratě na Krymu. U dalších čtyř se podařilo narušit jejich řízení, aby nemohly zasáhnout cíle. Útoky si nevyžádaly žádné oběti, ale byla vyražena okna několika domů, uvedl Moskvou dosazený gubernátor Sergej Aksjonov.

Legie Svoboda Rusku a úřady se hádají kvůli mrtvým v renaultu

Válka na Ukrajině

„Na nás platí jenom síla.“ Ruští partyzáni verbují lidi k útoku na Moskvu. Zájemců jsou prý tisíce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám