Hlavní obsah

Legie Svoboda Rusku a úřady se hádají kvůli mrtvým v renaultu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě ženy zemřely v pátek v Šebekinském okrese na jihu ruské Bělgorodské oblasti při hranicích s Ukrajinou během přestřelky v oblasti. Podle gubernátora Vjačeslava Gladkova zasáhla palba ukrajinských ozbrojených sil renault, ve kterém oběti jely. Naopak protiputinovská Legie Svoboda Rusku tvrdí, že vozidlo trefily ruské jednotky. Ukrajina své zapojení popírá.

Foto: Governor Of Belgorod Region, Reuters

Kus rakety zarytý do silnice v Šebekinu.

Článek

„Ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly část silnice ve vsi Maslova Pristaň v Šebekinském okrese. Úlomky střel zasáhly projíždějící auta. V jednom z nich cestovaly dvě ženy, které svým zraněním na místě podlehly,“ uvedl Gladkov na účtu na Telegramu.

V dalším voze podle něj byli dva muži, kteří utrpěli vážná zranění: „Jeden utrpěl poranění hrudního koše, druhý dolních končetin. Ve vážném stavu byli převezeni do městské nemocnice.“

Ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo také obec Tišanka a Leonovka, kde nejsou žádní zranění, úder ale poškodil domy a infrastrukturu, dodal Gladkov. V Leonovce byla zasažena fasáda sýpky.

Protikremelší partyzáni hlásí další vpád do Ruska. Útok odražen, tvrdí Moskva

Zahraniční

Ruští partyzáni obviňují z palby ruské dělostřelce

Ukrajina jakékoli ostřelování popírá, naopak zástupce ruské protiputinovské skupiny Legie Svoboda Rusku uvedl podle stanice BBC, že legie podniká vojenské operace u vesnice Novaja Tavolžanka. Sdělil, že dva civilisté, kteří zahynuli, byli zasaženi ruským dělostřelectvem, které si renault spletlo s vozidly partyzánů.

Protikladná vyjádření není jak ověřit, ale Gladov na závěr příspěvku na svém účtu na Telegramu potvrdil, že v místě pokračuje operace. Partyzáni už ve čtvrtek tvrdili, že pronikli až k Šebekinu, ale Rusko to popíralo.

„Šebekino. Belgorodská oblast. Počáteční ‚brána války‘, která přenáší vojenské akce na území samotného Ruska,“ napsal v pátek dopoledne v ruštině na Telegramu poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který zároveň uvedl, že ruská armáda „nebude šetřit vlastní civilisty“ a využije je pro své krytí. „Přemýšlejte, diskutujte, utíkejte sami… dokud můžete,“ vzkázal tamním obyvatelům.

Bělgorodskou oblast minulý měsíc napadli ruští protikremelští partyzáni z ukrajinského území a při výpadu se načas zmocnili vesnice Kozinka.

Šebekino v Bělgorodské oblasti hlásí masivní úder, úřady evakuují děti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám