Hlavní obsah

Ruští okupanti letos sklidili ukrajinskou pšenici za miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko letos sklidilo z ukrajinských polí pšenici v hodnotě přibližně miliardy dolarů (23,14 miliardy korun), tvrdí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Z polí na okupovaných územích bylo sklizeno přibližně 5,8 milionu tun pšenice.

Foto: Profimedia.cz

Pšeničná pole u Mariupolu

Článek

Pro průzkum NASA použila satelitní data a modelování ve spolupráci s několika partnerskými institucemi, sdělila televize ZDF.

Vědci zapojení do výzkumného projektu odhadují, že během roku ukrajinská pole vydala celkem asi 26,6 milionu tun pšenice, což je výrazně více, než se dříve odhadovalo.

Ačkoli je to sice méně než během loňské, rekordní sklizně ve výši 33 milionů tun, blíží se výsledek pětiletému průměru 27,9 milionu tun.

Z ukrajinských přístavů vyplouvá jedna loď s obilím za druhou

Zahraniční

Ukrajina nemá přístup k 22 procentům této pšenice ve východní části země kvůli pokračující ruské invazi.

NASA uvádí, že v oblastech, které nejsou pod ukrajinskou kontrolou, se sklidilo asi 88 procent loňské úrody ozimé pšenice. „Neobdělaná pole jsou soustředěna hlavně u frontové linie,“ uzavřela ZDF.

Rusko sklidilo v okupované části Ukrajiny pšenici za miliardu dolarů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám