Hlavní obsah

Ruští gardisté už vyhlížejí tanky. Jejich šéf viní z rebelie wagnerovců Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanky a těžké zbraně by měla po vzpouře wagnerovců do výzbroje dostat ruská Národní garda, která je podřízená přímo prezidentovi Vladimiru Putinovi. Oznámil to její velitel Viktor Zolotov s tím, že toto téma již prodiskutoval přímo s šéfem Kremlu. Obvinil také západní tajné služby, že rebelii ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina zosnovaly.

Foto: Sputnik, Reuters

Šéf ruských gardistů Viktor Zolotov při pondělním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

„Tento problém je nyní velmi akutní. Nemáme tanky ani jiné těžké zbraně. Zavedeme je do výzbroje našich vojáků,“ citovala Zolotova agentura TASS. Šéf gardistů přitom připomněl, že už nyní mají jeho muži k dispozici například dělostřelectvo či bojové vrtulníky.

„Samozřejmě že povstání bylo připraveno, inspirováno zpravodajskými službami Západu, protože o něm věděli, jak říkali, pár týdnů před jeho začátkem,“ řekl dále Zolotov podle agentury Interfax s tím, že informace k nim unikaly z Prigožinova tábora.

„Byli zaměřeni na to, že se připravuje vzpoura a dojde k ní v období od 22. do 25. června,“ pokračoval šéf Národní gardy.

„To naznačuje, že vše bylo inspirováno Západem. Všechno tam bylo organizováno. Nevylučuji, že do ní byli zapojení přímo zaměstnanci speciálních služeb Západu,“ dodal.

Zolotov také prohlásil, že během tažení žoldáků Jevgenije Prigožina z Rostova na Donu směrem na Moskvu byl v neustálém kontaktu s Putinem. Poskytl také vlastní vysvětlení, proč wagnerovci postupovali tak rychle.

„V té fázi jsme soustředili všechny své síly na předměstí Moskvy. Protože kdybychom rozptýlili skupiny, prošly by jimi jako nůž máslem,“ vysvětloval podle agentury RIA Novosti Zolotov. „Věděli jsme, že vyhrajeme, že rebelové Moskvu nedobudou,“ ujišťoval zároveň.

Ruská Národní garda neboli Rosgvardija jsou vnitřní vojska podřízená přímo ruskému prezidentovi. Vznikla v roce 2016 a má více než 300 tisíc příslušníků.

Putin vystoupil s mimořádným prohlášením, slíbil trest pro pučisty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám