Hlavní obsah

Rusové zaútočili raketami na Záporoží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pod silným raketovým útokem ruských sil se v noci na pondělí ocitlo město Záporoží a několik dalších obcí v okolí, píše server Ukrajinska pravda. V pondělí ráno ruské síly zahájily raketový útok na oblast Dněpru.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nepřítel provedl další raketový útok na město Záporoží a na dvě vesnice v jeho okresu. Bylo vypáleno asi deset raket C300,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

V centru města byla poškozena infrastruktura a zničeno bylo centrum pro děti se speciálními potřebami. První informace hovoří o jedné oběti.

Na Záporoží útočí ruské jednotky dlouhodobě. Nejhorší byl raketový útok ze 30. září na civilní humanitární konvoj na cestě ze Záporoží. Zahynulo 31 lidí a 88 bylo zraněno.

Útěk před mobilizací skončil pro 180 Rusů na hranicích s Gruzií

Válka na Ukrajině

V 7:30 byl vyhlášen letecký poplach po celé Ukrajině. Intenzivní raketový útok hlásí oblast Dněpru. „Ráno začal raketový útok na okres Dněpr. Informace o mrtvých a zraněných se zjišťují,“ uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

V 7:35 se začaly objevovat první informace o explozích a kouři na sociálních sítích.

Ruské síly pak ostřelují i Nikopol a Kryvyj Rih raketami Grad a těžkým dělostřelectvem.

Ukrajina v neděli osvobodila vesnici Torske v Doněcké oblasti, oznámil mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Torske je vzdálené asi 15 kilometrů východně od Lymanu, který Ukrajinci znovu dobyli minulý týden.

V Izjumu zůstala po ruské armádě zničená technikaVideo: Reuters

Nedaleko Lymanu se nachází klíčový silniční přechod přes řeku Severní Doněc, za níž se Rusko snaží upevnit své pozice. Město od května využívali jako logistický uzel pro podporu útoků v severní části Doněcké oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám