Hlavní obsah

Rusové zasáhli hypermarket v Charkově: 12 mrtvých a desítky zraněných

Aktualizováno

Dvě stovky lidí se mohly nacházet uvnitř hypermarketu se stavebními potřebami v druhém největším ukrajinském městě Charkově, na který v sobotu ruské síly podnikly vzdušný útok. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že jde o „další projev ruského šílenství“. Podle posledních informací přišli o život 12 lidí, 43 dalších utrpělo zranění.

Foto: Vitalii Hnidyi, Reuters

Hasiči zasahují v charkovském hypermarketu

Článek

Šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov dříve v sobotu informoval o dvou mrtvých a 24 zraněných. List Ukrajinska pravda později počet obětí upřesnil na tři, během noci na neděli se počet zvýšil na 12, uvedl server.

Syněhubov a starosta Charkova Ihor Terechov zároveň vpodvečer informovali o dalším ruském úderu, který zasáhl centrum města a vyžádal si dvě desítky zraněných včetně třináctiletého chlapce.

Zelenskyj na sociální platformě Telegram krátce po incidentu naznačil, že počet obětí by mohl být vyšší, protože v areálu v době útoku „mohlo být více než 200 lidí“.

„Pouze šílenci jako (ruský prezident Vladimir) Putin jsou schopni zabíjet a terorizovat lidi tak opovrženíhodným způsobem. Už víme, že jsou ranění, jsou mrtví. Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Všem dotčeným bude poskytnuta nezbytná pomoc,“ prohlásil Zelenskyj ve videoposelství.

Podle Syněhubova Rusové zaútočili pomocí dvou naváděných leteckých pum KAB a na místě vypukl požár. „V okolí není jediný vojenský objekt,“ podotkl Syněhubov.

Podle Zelenského zuří oheň na celé ploše hypermarketu. „Dorazily tam všechny potřebné služby: Státní služba pro mimořádné události Ukrajiny, zdravotnické služby, místní úřady a policie. Každý bojuje o každý život,“ řekl prezident.

Zelenskyj znova vyzval mezinárodní společenství, aby Ukrajině pomohlo dodávkami zbraní. „Pokud by Ukrajina měla dostatek systémů protivzdušné obrany a moderních bojových letounů, nebyly by takové ruské údery možné. Apelujeme proto na všechny lídry, na všechny státy: potřebujeme výrazné posílení protivzdušné obrany a dostatek příležitostí ke zničení ruských teroristů,“ zdůraznil.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Hořící stavební hypermarket v Charkově

Podle starosty Charkova Ihora Těrechova došlo k útoku v obytné části města, v hustě obydlené zástavbě. „Máme velké množství lidí, kteří se pohřešují. Je mnoho zraněných. Rána byla zasazena nákupnímu centru, kde bylo mnoho lidí – to je čistý terorismus,“ uvedl Terechov podle listu Ukrajinska pravda.

Na incident reagoval i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který uvedl, že bude při jednání s kolegy z NATO v Praze apelovat na zvýšení podpory pro zadržování ruského imperialismu.

Rusko v posledních měsících zintenzivnilo vzdušné útoky na celou Charkovskou oblast a nedávno obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu, který hraničí s Ruskem. Rusové pozemní útok zahájili ze svého území ve směru na ukrajinská města Vovčansk a Lypci a obsadili několik pohraničních vesnic.

Ukrajinci zasáhli Rusům protijaderný radar. Chcete třetí světovou, zuří Rogozin

Zahraniční

Výběr článků

Načítám