Hlavní obsah

Rusové vybírající šéfa Kremlu v Lotyšsku mohou porušovat tamní zákony, míní ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští občané žijící v Lotyšsku by mohli porušovat zákony pobaltské země, pokud budou volit v březnových ruských prezidentských volbách. Myslí si to alespoň lotyšská ministryně spravedlnosti Inese Libina-Egnereová, podle níž je hlasování v ruských volbách fakticky schvalováním ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Lotyšská ministryně spravedlnosti Inese Libina-Egnereová

Článek

„Lotyšské zákony stanoví, že za ospravedlňování války - v tomto případě války na Ukrajině - je stanovena trestní odpovědnost. Proto jsme avizovali, že budeme zajišťovat pořádek mimo ambasádu, ale že tito lidé, kteří tam půjdou, také podporují válku,“ řekla Libina-Egnereová lotyšské stanici TV3.

Ruské prezidentské volby se konají 15. až 17. března, mimo jiné i v částech Ukrajiny, které Moskva okupuje. Ačkoliv formálně není ruský prezident Vladimir Putin jediný kandidát, o jeho vítězství nikdo nepochybuje. V Lotyšsku se na ruské ambasádě v Rize otevřou dvě volební místnosti. Lotyšská ministryně spravedlnosti přiznala, že pobaltská země s tím těžko může něco dělat.

„Nemůžeme zabránit ruským občanům ve vstupu na ambasádu. Co tam dělají a proč to dělají, to je jejich vlastní věc mezi nimi a státem, jehož jsou občany,“ připustila lotyšská ministryně. Není přitom jasné, zda se úřady pobaltské země skutečně pokusí hlasující Rusy stíhat.

Sama Libina-Egnereová je zároveň na seznamu evropských politiků, kteří jsou v Rusku stíháni kvůli odstraňování sovětských památníků ve svých zemích. Za „poškození nebo zničení kulturního dědictví nebo památníku“ podle ruských zákonů hrozí až šestileté vězení.

Pobaltí už toho má dost, zavírá a deportuje ruské špiony

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám