Hlavní obsah

Rusové shromažďují síly v Luhanské oblasti, upozorňují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda shromažďuje síly v Luhanské oblasti, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Není ale podle nich jasné, zda jde o přípravu na ofenzivu, či defenzivu. Analytici se rovněž domnívají, že je méně pravděpodobné, aby Rusové v zimě zahájili ofenzivu v Záporoží.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z raketometu BM-21 Grad v Luhanské oblasti.

Článek

Mezitím ofenziva členů Wagnerovy skupiny u Bachmutu podle institutu kulminuje. Americká vojenská doktrína kulminaci popisuje jako situaci, kdy vojenské síly nejsou schopny pokračovat v momentální ofenzivní či defenzivní operaci. V případě ofenzivy s ní musí přestat a zaujmout obranné pozice či operační pauzu.

Analytici tvrdí, že kvůli tomu je skupina vyčerpaná a potřebuje posily. „Vysoká úroveň opotřebení mezi silami zodpovědnými za bachmutskou ofenzivu by mohla uspíšit její vyvrcholení, pokud nedorazí významné posily,“ uvádí analýza ISW.

V noci na čtvrtek zaútočili Rusové na Charkov a také Záporožskou oblast. Cílem se stala infrastruktura oblasti. Vzápětí byl vyhlášen letecký poplach v Kirovohradské, Čerkaské, Vinnycké, Mykolajivské a Žytomyrské oblasti.

Ruské síly nadále pokračují v útočných operacích v oblastech měst Bachmut a Avdijivka a snaží se zlepšit taktické postavení v oblastech Lymanu, uvádí ukrajinský generální štáb.

EDIT: V článku jsme opravili informaci o připravovaném útoku v Luhanské oblasti. Podle ISW není jasné, za jakým záměrem jsou ruské síly shromažďovány. Ofenziva u Bachmutu podle ISW kulminuje, to znamená, že je na hranici vyčerpání.

Reklama

Výběr článků

Načítám