Hlavní obsah

Rusové se obávají útoku kamikadze dronů na úvod ofenzivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Se zlepšováním počasí rostou ruské obavy z očekávané ukrajinské ofenzivy. Spekuluje se nejen o možných směrech útoku, ale i o použitých prostředcích. Kanál na Telegramu Rybar, jenž se věnuje válce na Ukrajině, varoval, že ho může provázet mohutný útok rojů dronů včetně těch sebevražedných, který bude zaměřen nejen na pozice ruských jednotek, ale i na týl.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinou využívaný dron Bayraktar s odmontovanými křídly

Článek

„Můžeme říci, že příprava Ozbrojených sil Ukrajiny k útoku je téměř dokončena,“ uvedl Rybar 10. dubna a zmínil, že se drony už převezly do předsunutých pozic.

Popsal i možnou podobu útoku: „Jedním ze způsobů palebné podpory útočníků bude masové nasazení útočných dronů nejen na objekty u frontové linie, ale i v hloubce území Ruska,“ napsal Rybar. Popsal i jednotlivé fáze ukrajinského útoku a to, jak se při nich využijí drony.

Drony zahltí radary a odhalí jejich pozice

„Útok začne hromadným použitím útočných bezpilotních prostředků po celé linii fronty, aby se přetížila ruská protivzdušná obrana. Poté bude nasazeno dělostřelectvo a salvové raketomety,“ napsal Rybar. Ty se použijí nejen proti skladům zbraní a munice nebo velitelským postům, ale hlavně proti pozicím protivzdušné obrany a jejím radarům, které se odhalí právě při útoku dronů, když po nich budou pálit.

„Drony s dlouhým doletem, jako jsou Striž, UJ-22 Airborne, D-300 Enterprise a Dovbuš T10 přitom budou s největší pravděpodobností použity k pokusům o údery hluboko na ruském území proti důležitým vojenským a civilním cílům,“ dodal s tím, že jedním cílů bude vyvolat paniku a zmatek.

Z toho je vidět, že se Rusové obávají taktiky, kterou sami použili, když s pomocí íránských dronů Šáhid-136 útočili na ukrajinskou civilní infrastrukturu, zejména na energetickou síť.

Ukrajina hromadí drony

Že ofenziva začne hromadným útokem dronů, vyvodil kanál z toho, kolik si jich Ukrajina opatřuje.

Připomněl, že v prosinci uváděl, že Ukrajinci mají 2000 dronů: „Některé z nich byly dodány nebo zakoupeny západními zeměmi a už jsou použity při útocích na Rusko, jako Warmate, Mugin-5, Bayrakatar TB2 a Poseidon.“ Rybar přitom mísil dohromady velké útočné drony, jako je Bayarkatar TB2, s polskou vyčkávací municí Warmate, která je pokročilejší než známé kamikadze drony Switchblade.

Ukrajinci dostali účinné polské drony Warmate

Válka na Ukrajině

Vyzdvihl, že drony z dodávek tvoří jen menšinu: „Většinu ukrajinské bezpilotní flotily tvoří drony vlastní výroby.“ Upozornil, že na Ukrajině byly vybudovány podniky na výrobu, montáže a úpravu dronů. Drony se podle něj „vyvíjejí v Kyjevě a jeho okolí, ale vyrábějí se i v Charkově, kde se na místní letecké univerzitě vyvíjejí inerciální naváděcí systémy, nebo v Dněpropetrovsku, kde je podzemní komplex pro montáž dronů“.

Podle něj pro útok pomocí vlny dronů svědčí i to, že si je šetří: „Pokud se podíváme na statistky útoků dronů od prosince do února a srovnáme je s březnem, vidíme, že jejich použití pokleslo.“

Pružný ukrajinský přístup

Rybar zmiňuje, že Ukrajinci jsou velmi pružní při používaní dronů, kdy ty komerční upravují pro nesení munice. Když se ukázalo, že Rusové jsou schopni komerční čínské drony Mavik, používané k průzkumu i jako improvizované nosiče granátů, stále účinněji rušit, začali využívat dokonalejší čínské Muginy-5. Podle něj „byly v obrovském množství přivezeny z Číny přes Polsko“. Do konce prosince mělo jít o dva tisíce kusů, což je ale v rozporu s jeho vlastním tvrzením, že Kyjev měl na konci prosince 2000 dronů.

Zmínil, že čínské závodní drony FPV používají Ukrajinci v rojích, což komplikuje situaci ruských jednotek, protože je jednodušší zlikvidovat jeden dron než jejich hejno.

Seberou nám účinnou zbraň, bojí se Ukrajinci lepších ruských rušiček

Válka na Ukrajině

Rusové zasáhli proti ukrajinskému dronu, spadl do města a vybuchl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám