Hlavní obsah

Rusové se chystají na pouliční boje v Melitopolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští okupanti se v Melitopolu na jihu Ukrajiny připravují na pouliční boje s ukrajinskou armádou. Podle fotografie, kterou zveřejnil starosta města Ivan Fedorov, Rusové staví v centru města pyramidové protitankové zábrany známé jako „dračí zuby“.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v okupovaném Chersonu

Článek

Na Fedorovův telegramový příspěvek upozornil list Ukrajinska pravda.

„Okupanti, na co se připravujete? V samotném centru stále okupovaného Melitopolu už druhý den umisťují výtržníci betonové kužely,“ uvedl starosta v exilu.

„Pravděpodobně za poslední týden okupanti natolik ucítili vůni „smaženice“, že se již chystají na pouliční bitvy,“ napsal.

Dodal, že jsou zábrany umístěny blíže k civilistům – v centru a obytných čtvrtích. Podle starosty jsou „betonová lega“ Rusů v boji neúčinná, jak dokazují zkušenosti z jiných ukrajinských měst. Spíše totiž okupantům brání v útěku, než aby zastavila postup Ukrajinců.

Foto: Profimedia.cz

Protitankové „dračí zuby“ z druhé světové války

Betonové jehlanové zábrany se používaly už za druhé světové války a Rusové je instalovali na Ukrajině např. v Mariupolu nebo v Chersonu. Příliš se ale neosvědčily – tankům účinně nebrání a v případě útěků z boje jsou skutečně pro Rusy překážkou.

Melitopol se snaží ukrajinské jednotky dobýt zpět déle než týden. Město je pro Ukrajince strategicky zásadní, protože se nachází poblíž okupovaného poloostrova Krymu.

Ukrajinci si jdou pro Melitopol

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Protitankové zábrany (dračí zuby)

Výběr článků

Načítám