Hlavní obsah

Rusové přiznali boje o Kreminnu, Ukrajince prý zastavili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru pozemních bojů na Ukrajině je Bachmut, který se Rusové snaží dobýt od léta. Prosakují však informace, že se současně Ukrajinci pokoušejí ovládnout Kreminnu. V neděli přiznali boje o Kreminnu i Rusové.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ukrajinští dělostřelci u Bachmutu pálí ze samohybného děla 2S7 Pion, které bylo určené pro jadernou munici.

Článek

„Ruské ozbrojené síly podnikaly obranné operace v katastru obce Kreminna. Nepřítel se pokusil prorazit. Na obraně se podílel Západní vojenský okruh spolu s pskovskými výsadkáři,“ řekl korespondentovi agentury RIA Novosti jeden z vojáků západního okruhu.

Podle agentury s vojáky Západního vojenského okruhu bojovaly jednotky 76. gardové výsadkové divize a boje probíhaly těsně před Novým rokem.

Podle korespondenta při jednom útoku Ukrajinci nasadili přes osmdesát vojáků a kolem sedmi obrněných vozidel. Útok společně zastavilo dělostřelectvo, tanky a letectvo. Ukrajinci měli přijít o 50 mužů a pět kusů obrněné techniky. Ukrajinské ztráty nelze nijak ověřit.

Ukrajinci útočí na Kreminnu, brání se u Bachmutu

Evropa

Ukrajinský generální štáb na Nový rok neinformoval o průběhu bojů v jednotlivých oblastech, zmínil jen ruské ztráty, jejichž velikost nešlo potvrdit.

Oznámil však také, že během posledního týdne bylo dopraveno do nemocnice v Bilovodsku v Luhanské oblasti 350 zraněných vojáků. To naznačuje tvrdost bojů, k nímž dochází právě u Kreminny, jež se v Luhanské oblasti nachází.

O bojích na Kreminně informoval štáb v posledních dnech zřejmě kvůli utajení jen minimálně. V pátek ale oznámil, že se podařilo odrazit ruský protiútok u Stelmachivky. O něm se zmiňovali i ruští vojenští blogeři.

„V luhanském směru ruská armáda opět útočí u Bilohorivky. Ještě severněji jde o útok směrem k Džerelnému a Stelmachivce,“ napsal na Telegramu jeden z nich pod pseudonymem War Gonzo.

Další zmínil, že je nasazena 76. výsadková divize a 74. motostřelecká brigáda z 41. vševojskové armády z Centrálního vojenského okruhu, které měly postoupit z Pločščanky severozápadně od Kreminny k Makijivce.

O operacích u Kreminny, kde mají Ukrajinci být už na hranici obce, se zmiňoval především ukrajinský vojensko-civilní správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podotkl, že její dobytí by otevřelo cestu na Severodoněck.

Americký Institut pro studium válka (ISW) v pátek informoval, že ruské jednotky mezi Kreminnou a Svatovem posílily své pozice a podnikají výpady.

Rusko může zaútočit o pravoslavných svátcích, varuje britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám