Hlavní obsah

Rusové přišli o těžební plošinu využívanou k dronovým útokům, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci ukrajinských Speciálních sil v rámci operace nazvané Citadela zničili těžební plošinu u anektovaného Krymu, kterou Rusové používali ke zvýšení dosahu dronů útočících na ukrajinském území. Informoval o tom web RBK-Ukrajina s odvoláním na velení speciálních sil ukrajinské armády.

Foto: CCO/Ukraine

Příslušníci Speciálních sil ukrajinské armády

Článek

Rusové podle webu RBK-Ukrajina na plošinu instalovali zařízení, které zvyšovalo dosah průzkumných dronů íránské provenience Mohádžer-6. Za těmito bezpilotníky následují útočné drony Šáhed rovněž íránské konstrukce, které ničí hlavně objekty kritické infrastruktury na jižní Ukrajině. „Útočníci tam měli také radarovou stanici ke sledování pohybu plavidel v severozápadní části Černého moře,“ uvedl web.

Operaci Citadela, která se odehrála na plošině v oblasti, kde hlídkují ruská vojenská plavidla a letadla, Ukrajinci provedli po pečlivé přípravě v noci poté, co se tým 73. námořního operačního střediska na člunech přiblížil k těžební plošině.

„Techniku, která tam byla, zabavili a plošinu zaminovali,“ popsal web. „Poté se bojová skupina stáhla do bezpečné vzdálenosti a vyhodila ji do povětří,“ uvedl. „Omezila tak možnosti nepřítele v severozápadní části Černého moře,“ dodal portál s odvoláním na velení Speciálních sil.

Ukrajinci prozradili, jak potopili ruskou raketovou korvetu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám