Hlavní obsah

Rusové přilepili živé dítě k mrtvé matce a nastražili granát, líčil ukrajinský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov popsal ruské řádění v Černihivu, který Ukrajinci získali zpět na jaře loňského roku. Při osvobozování narazili na mrtvou matku, ke které bylo izolepou přilepeno živé dítě s odjištěným granátem, který při snaze o vysvobození plačícího dítěte explodoval.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

„Naši vojáci tam našli mrtvou ženu, ke které orkové (hanlivý výraz pro Rusy) přilepili izolační páskou dítě. Bylo naživu, plakalo. Ukrajinský voják se k němu naklonil a odřízl pásku. V tu chvíli explodoval granát nastražený mezi matku a dítě,“ vylíčil Reznikov tragickou událost.

„Takže se ptám, jaká úroveň eskalace je ještě nutná?“ dodal ministr.

O tom, co se přihodilo, mu podle jeho slov řekl generál Viktor Nikoljuk, který vedl vojáky osvobozující Černihiv. Více podrobností Reznikov k incidentu nezmínil.

Rusové prodávají zavlečené ukrajinské děti na sex, tvrdí ukrajinský ombudsman

Evropa

O příběhu informovalo jen málo ukrajinských médií. V nedávném rozhovoru pro Ukrajinskou pravdu Reznikov přiznal pouze to, že s Nikoljukem hovořil a generál mu prý přiznal, že je překvapen „z chování a taktiky Rusů“.

Svými slovy chtěl ministr obrany zdůraznit nutnost dodávek zbraní na Ukrajinu, a to včetně stíhaček. Liknavost některých západních zemí v poskytování zbraní Kyjevu často provázel argument o obavě z eskalace konfliktu. Ukrajinci připomínají, že z jejich úhlu pohledu je už konflikt s Ruskem eskalovaný na maximum.

V posledních dnech se objevily zprávy, že Reznikov ve funkci ministra obrany skončí kvůli korupčnímu skandálu v jeho resortu. Ukrajinská vláda následně informaci dementovala.

Reznikov byl jmenován ministrem čtyři měsíce před vypuknutím války. Právě on sehrál zásadní roli při získávání západních zbraní.

Rusko přisouvá jednotky na Donbas, ale chybí mu munice

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám