Hlavní obsah

Rusové poprvé neodpalovali rakety z Černého moře, ale z Kaspického

Kyjev

Při sobotním ostřelování Ukrajiny Rusové poprvé odpalovali rakety z lodí v Kaspickém moři místo z Černého. Oznámila to v nedělním přímém přenosu šéfka tiskového střediska ukrajinských ozbrojených sil Natalja Humeňuková.

Odpálení střely s plochou dráhou letu Kalibr z ruské lodě

Článek

„Charakteristické pro včerejší raketové ostřelování bylo to, že se využily raketonosné lodé v Kaspickém moři. Je to poprvé za dobu invaze, kdy to bylo zaevidováno,“ uvedla Humeňuková a pokusila se najít důvody, které k tomu Rusy vedly.

„Je pro ně opravdu složité dostat na pobřeží Černého moře munici. Mluví to o tom, že se nám mimo jiné daří držet logistiku na levém břehu (Dněpru) pod palbou,“ vysvětlila jeden z důvodů.

Část logistických tras na Krym v Chersonské oblasti jsou po osvobození Chersonu v dostřelu ukrajinských zbraní.

Ukrajina čelila na Nový rok náletům, 45 íránských dronů bylo sestřeleno

Válka na Ukrajině

Humeňuková také uvedla, že se ruské úkolové uskupení v Černém moři zmenšilo na pět lodí a ty raketonosné jsou v přístavech. Posily tam mohou Rusové poslat jen s obtížemi, protože vjezd do Černého moře kontroluje Turecko.

Útoku dronů z jihu mohou pokračovat

Humeňuková ale zmínila, že Rusové budou i nadále vypouštět drony z Krymu a dalších okupovaných oblastí na jihu Ukrajiny, protože k jejich přípravě nepotřebují tolik času jako pro přípravu raketových úderů.

Ty proto podniká v odstupu sedmi až deseti dnů. Drony jsou navíc menší a snáze se transportují do míst odpalu než balistické rakety.

Podotkla, že čas mezi útoky využívají k získávání zpravodajských dat, aby mohli vybrat souřadnice cílů pro další útok. „Nyní je potřeba pomlčet o dopadech raketových útoků, protože se jim obtížně získávají zpravodajské informace,“ dodala Humeňuková.

Trasy do Kaspického moře jsou vzdálené od fronty a na pobřeží nejsou státy nepřátelské Rusku. Rusko už z oblastí v Kaspickém moři vypaluje ze strategických bombardérů střely s plochou dráhou letu.

Ruský raketový útok na Ukrajině, mrtvý a zranění v Kyjevě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám