Hlavní obsah

Ukrajinci přišli o první abrams a hrozí ztráta dalších. Američané dodali zbraně bez zajištění údržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Avdijivky přišli Ukrajinci o první z dodaných amerických tanků Abrams. V pondělí se objevily na sociálních sítích záběry zachycující hořící tank, uvedl časopis Forbes s tím, že ztráty techniky jsou ve válce nevyhnutelné. Problém je, že USA dodaly Ukrajině tanky M1A1 Abrams, bojová vozidla pěchoty M2 Bradley a obrněné transportéry Stryker bez plánu zajištění údržby.

Foto: Profimedia.cz

Tank M1A1 SA Abrams na Ukrajině

Článek

Na sítích se objevily jak záběry z dronu zachycující abrams ze 47. mechanizované brigády, který jede po silnici u Stepového nedaleko Avdijiviky, kde byly tyto stroje nasazeny minulý týden, tak i snímky hořícího tanku.

Forbes upozornil, že vzhledem k množství dronů a vyčkávající munice se dalo čekat, že některý z tanků bude zasažen. Útok shora je nejpravděpodobnější, protože tam mají tanky obecně nejslabší pancíř.

Ukrajina se ke ztrátě nevyjádřila, napsal časopis Newsweek. Osud posádky není znám.

Ruská média uvedla, že nejprve se podařilo pohyb tanku sledovat z dronu. Pak ho zasáhl „sebevražedný dron a doražen byl z raketového granátometu“, napsal list Moskovskij Komsomolec s tím, že úspěchu dosáhla ruská 15. brigáda.

Rusové nasadili na Ukrajině svou nejnovější stíhačku Su-57. Moc se to nepovedlo

Válka na Ukrajině

Loni bylo na Ukrajinu dodáno 31 tanků M1A1 Abrams ve variantě SA (Situational Awareness) dovybavených reaktivním pancéřováním ARAT-1 a kity pro přežití TUSK, které používali američtí tankisté v Iráku.

Oproti původní verzi mají tyto stroje lepší laserový dálkoměr a termokameru integrovanou do zaměřovacího zařízení i lepší stabilizaci kanonu ráže 120 mm s hladkou hlavní.

Foto: Profimedia.cz

Zničený tank M1A1 SA Abrams na Ukrajině

Zničení jednoho tanku nepředstavuje pro Ukrajince závažnější problém.

Mnohem větším je, že americké ministerstvo obrany a americká armáda dodaly ukrajinské armádě 31 abramsů, 186 bojových vozidel pěchoty Bradley a 189 obrněných transportérů Stryker bez plánu dlouhodobé údržby, uvedla kancelář Generálního inspektora amerického ministerstva obrany.

Dodány byly jen díly pro opravy a pro výměnu po opotřebování v poli.

USA zapomněly na zajištění údržby

Nebyl a není vytvořen plán dlouhodobé údržby a oprav vozidel poškozených v boji. Není určeno, odkud půjdou náhradní díly a podpůrné vybavení včetně vyprošťovacích vozidel.

Nebyl zatím proveden ani doporučený výcvik ukrajinských mechaniků pro opravy v poli a v dílnách a nebyli určeni lidé, kteří budou provádět opravy v dílnách a opravy bojem poškozených obrněnců, které se nedají spravit v poli.

Nebyly ani vybrány podniky schopné provádět dílenské opravy včetně diagnostiky a demontáže, opravy a kalibrace zbraní.

Něco takového v případě dodávané techniky není povinností Pentagonu či americké armády, jež na to nemají ani vyčleněné lidi a prostředky.

První americké tanky Abrams už jsou na Ukrajině

Evropa

To, že na údržbu nebyly vyčleněny peníze, a hlavně že ministerstvo nepřišlo s doporučeními, jak postupovat a co dělat, ale snižuje efekt americké pomoci.

Bez zajištění údržby stroje „zřejmě nezůstanou bojeschopné“, natož aby sloužily po celou dobu životnosti.

„Poskytnutí zbraňových systémů Ukrajinským ozbrojeným silám bez plánu na údržbu během životního cyklu vytváří rizika jak pro Pentagon, tak pro Ukrajinské ozbrojené síly,“ stojí ve zprávě amerických inspektorů.

„Ukrajinské ozbrojené síly nemusejí být v budoucnosti samy schopny udržovat v provozu bradleye, strykery a abramsy poskytnuté Spojenými státy. Po americké ministerstvo obrany to představuje riziko, protože na to bude muset vydat prostředky, s nimiž nepočítalo.“

Riziko pro Ukrajinu

Zpráva dále uvádí, že „pokud nebude tato technika mít zajištěnou údržbu po dobu životního cyklu, nebudou tyto zbraně schopny odstrašovat Rusko od další agrese“, a dodává, že je tu i riziko rostoucí závislosti na americké pomoci při údržbě, jestliže není určeno, jaké podniky budou tyto zbraně udržovat na Ukrajině.

Stejný problém se týká i dodaných systémů protivzdušné obrany Patriot PAC 2, kde ho ještě prohlubuje technická komplikovanost zařízení, uvádí další zpráva. U těchto systémů se dokonce ani nepočítalo s dílenskými opravami.

V obou případech vyzývá kancelář inspektora k urychlenému řešení.

Ukrajincům nechybějí jen dělostřelecké granáty, houfnice slepují z vraků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám