Hlavní obsah

Rusové nasadili kluzákové bomby vypalované z raketometů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda začala na frontě využívat nový typ kluzákových bomb UMPB D-30SN, které lze odpalovat ze salvových raketometů Tornado -S. Použity byly při ostřelování Myrnohradu. Podle mluvčího ukrajinské skupiny vojsk Tavrija Dmytra Lychového jde o upravené čtvrttunové letecké bomby FAB-250.

Foto: Profimedia.cz

Škody po ostřelování Myrnohradu

Článek

Původně se uvádělo, že město čelilo ostřelování raketami ze systému protivzdušné obrany S-300. Policie pak na základě trosek bomb zjistila, že jde o upravené letecké bomby.

„Klouzavé bomby D-30SN představují novou fázi v rozvoji jejich (leteckých) pum KAB a FAB. Je to vylepšená FAB proměněná v (naváděnou) KAB,“ řekl mluvčí Dmytro Lychovij.

„Musíme se připravit na nové úkoly pro protivzdušnou obranu pro boj s těmito vylepšenými leteckými pumami,“ označil je za hrozbu.

Rusové zaútočili na ukrajinskou nemocnici

Válka na Ukrajině

Existenci těchto bomb přiznal i ruský válečný zpravodaj Aleksandr Koc. „Známá je naváděná kluzáková bomba ráže 300 mm vycházející z FAB-250. Může se vypalovat ze salvových raketometů Směrš a Tornado S,“ uvedl.

Podle ruského vojenského blogu Dnevnik Desantnika nasadilo Rusko také vylepšené kluzákové bomby s přesným naváděním. Zveřejnil i jejich fotografie. Ty mají aerodynamičtější tvar, který snižuje odpor vzduchu, což prodlužuje dolet.

Ze záběrů je vidět, že bomba s výklopnými křídly připomíná střelu s plochou dráhou letu Ch-101. 

Součástí naváděcího systému je modul Kometa odolný vůči rušení, který přijímá signály GPS a Glonass. Podle něj však má bomba především dodatečně namontovaný reaktivní motor, takže se může vypouštět z nižších výšek, aniž by se tím zkrátil dolet.

Podle kanálu ruského válečného zpravodaje Alexandra Koce má dosah zvýšený z 50 na 80 až 90 kilometrů. Zbraň označil za obdobu francouzského systému AASM Hammer a amerických PJDAM.

Výhody kluzákových bomb

Rusko se letos soustředilo na použití kluzákových bomb proti ukrajinským pozicím, zmínil Institut pro studium války. Pomohly Rusům prorazit v Avdijivce, kde ničily ukrajinské pozice.

Původně šlo o nenaváděné bomby, pak ale dostaly jednoduchý naváděcí systém, který se postupně vylepšoval. Kluzákové bomby lze vypouštět dále od cíle, ty nejjednodušší asi ze vzdálenosti 25 kilometrů, takže jsou ruské letouny vystaveny menšímu riziku sestřelení.

Rusko od konce loňského roku podniká velké vzdušné útoky na Ukrajinu, většina dronů a střel s plochou dráhou letu však bývá sestřelena, uvedla Al-Džazíra. Balistické rakety Iskander a Kinžal se sestřelují hůře, protože se pohybují rychlostí 9000 až 12 000 km/h.

Nedají se také rušit, protože mají inerciální navádění. Rusko však může vyrobit nanejvýš 42 raket Iskander a čtyři Kinžaly měsíčně, proto se soustředí na vývoj kluzákových bomb, které jsou jednodušší a levnější.

Rusko zahájilo sériovou výrobu naváděné těžké pumy. Jedna nedávno zničila 24patrový dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám