Hlavní obsah

Rusko zahájilo sériovou výrobu naváděné těžké pumy. Jedna nedávno zničila 24patrový dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské letectvo při posledních ofenzivách u Avdijivky i na dalších místech podporovalo pozemní síly shazováním naváděných kluzákových bomb FAB-500 a FAB-1500. U druhých o hmotnosti 1500 kg byla nyní zahájena plná sériová výroba, uvedla agentura Nexta.

Foto: AP

Bomby shazují stroje Su-34

Článek

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil v únoru továrnu, kde se tyto bomby na lince vyrábějí. Uvedl, že jsou ve výrobě už od počátku války, i když první případy nasazení jsou zaznamenány na konci loňského září. Naposledy byla tato bomba použita ke zničení 24podlažní budovy v Krasnohorivce u Doněcku.

Vývoj úpravy bomby z konce padesátých let na naváděnou kluzákovou začal zřejmě až loni, když se ukázalo, že Rusko má nedostatek přesné naváděné munice. Vývoj provázely potíže.

Jde o upravenou verzi půldruhatunové bomby FAB-1500 M54 která má na špici nově namontovaný naváděcí modul UMPK. Má také větší stabilizační a řídicí plochy než původní nenaváděná verze. Vepředu kužel kryjící navádějící zařízení nahrazuje původní typicky tvarovanou špičku se stabilizačním prstencem.

Bomba o hmotnosti 1550 kg je naplněna 675 kilogramy výbušniny Tonyl. Shazovat se může z výšek až 16 000 metrů při rychlostech do 1200 km/h Shazuje se z bombardérů Su-24 a Su 34, uvedl web armyrcognition.

Rusko má dost všech zdrojů, ve válce může pokračovat stávajícím tempem, varuje litevská rozvědka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám