Hlavní obsah

Rusové chtějí zastavit Ukrajince u Tokmaku vodou. Postavili a zničili hráz, ukázal satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokmak

Satelitní záběry ukazují, že poté, co Rusové vybudovali hráz na řece Tokmačce na přístupové cestě do Tokmaku v Záporožské oblasti, kam směřuje jeden z hrotů ukrajinské ofenzívy, se voda rozlila a zaplavila část polí. Upozornil na to Michael Sheldon z investigativní skupiny Bellingcat. Připomněl, že Rusové opakovaně použili taktiku ničení hrází, aby záplavy zpomalily ukrajinský postup.

Foto: Центр журналистских расследований

Hladina řeky Tokmačky stoupla

Článek

Ukrajinské Středisko investigativní žurnalistky uvedlo 7. června, že Rusové na okupovaných územích v Záporožské oblasti některé hráze ničí a jiné budují „zřejmě s cílem zaplavit oblast, aby zkomplikovali protiofenzívu ukrajinských ozbrojených sil“.

Okupanti podkopávají hráze i u vesnic Čornozemne, Pobedne, Vjazovka a Petrovka.

Na řece Jušanly oslabili část hráze oddělující řeku od patnáctihektarového rybníku tak, aby se dala snáze zničit, což by vedlo k zaplavení obcí Udarnik a Gruševka.

Protržená Kachovská přehrada ztratila už 70 procent vody

Zahraniční

Podle místních obyvatel postavili hráz také u mostu přes řeku Tokmačku. Hladina podle fotografií místních výrazně stoupla a nyní dosahuje až k vozovce na mostu. Zatopena byla již i okolní pole.

Středisko zveřejnilo i sled satelitních záběrů, který ukazuje rozliv vody – dříve zelená pole jsou nyní na záběrech černá.

Nové snímky od společnosti Planet Labs, které přinesly více detailů o záplavách způsobených hrází na Tokmačce, to potvrzují. Záběry z 2. května ukazují jen stopy po budování hráze, ale už na snímcích z 6. května je vidět, jak se voda rozlévá, a na posledním snímku z 27. června je vidět, jak se rozlilo koryto řeky a kolik je pod vodou polí.

Sheldon na webu Bellingcatu upozorňuje, že hráz se nachází u obranné linie nejblíž u města Tokmak. To je zřejmě jedním z cílů ukrajinské ofenzívy, lze se přes něj dostat do Melitopolu, kudy vedou ruské zásobovací trasy na Krym.

Asi nejznámějším podobným případem je zničení Kachovské přehrady, které si vyžádalo nejméně 60 mrtvých a způsobilo ekologickou i hospodářskou katastrofu mimořádných rozměrů.

Taktiku v obraně použili i Ukrajinci

Sheldon však připomíná, že tuto taktiku opakovaně použily obě strany, jako první Ukrajinci hned na začátku války u Demydivu, aby zabránili ruskému postupu na Kyjev ze severu přes Hostomel. Poničili hráz oddělující ústí řeky Irpiň od kyjevské přehrady a voda z ní se pak valila proti proudu řeky. Rusové pak nemohli postupovat.

Podobnou taktiku použili také v dubnu 2022, když se pokoušeli zastavit postup Rusů v Charkovské oblasti za řekou Oskil. Tam hráz nakonec zničili Rusové, když se pokoušeli zastavit ukrajinskou letní protiofenzívu v Charkovské oblasti, kde přišli o Izjum a Kupjansk.

Rusové tuto taktiku použili i koncem jara na řece Mokri Jaly, když se neúspěšně pokusili zastavit postup ukrajinských sil od Velike Novosily přes Neskučne, Blahodatne a Makarivku na Urožajne.

Rusy u Kyjeva zastavila voda z přehrady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám