Hlavní obsah

Další vzdušný incident: Stíhačky NATO spěchaly ke dvěma ruským strojům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik hodin po úterním zřícení amerického dronu po kolizi s ruskými suchoji došlo nad Baltským mořem k dalšímu incidentu. Britské a německé stíhačky startovaly k ruskému stroji, který se přiblížil k estonskému vzdušnému prostoru a neodpovídal tamní letové kontrole.

Foto: Owen Humphreys, ČTK/AP

Britský Eurofighter Typhoon

Článek

Podle informací britského královského letectva do vzduchu spěchaly letouny Eurofighter Typhoon německých a britských vzdušných sil. Podezřelý letoun, který neodpovídal na výzvy estonské letové kontroly, dostihly a identifikovaly jako ruský tankovací letoun Iljušin Il-78 v kódu NATO označovaný Midas.

Foto: Profimedia.cz

Iljušin Il-78 za letu doplňuje palivo bombardéru Tupolev Tu-160 (spodnímu stroji). Ilustrační foto

Podle informací britského deníku The Daily Mail byl letící tanker na cestě z Petrohradu do ruské exklávy Kaliningradu. Estonský vzdušný prostor nenarušil. Typhoony NATO ho doprovodily a poté byly poslány ještě k doprovodu dalšího transportního stroje ruské armády – Antonovu An-148 –, který se také přiblížil k estonskému vzdušnému prostoru. Následně se stroje NATO vrátily na základny, uvedlo britské letectvo.

Stíhačky Severoatlantické aliance musely do vzduchu krátce po vážnějším incidentu, při němž na sebe v úterý nad Černým mořem nedaleko poloostrova Krym narazily americký dron MQ-9 Reaper a dva ruské bojové letouny Suchoj Su-27. Američané tvrdí, že ruští piloti na jejich dron vypustili palivo, čímž mu poškodili vrtuli a způsobili jeho zřícení. Rusové to popírají.

Animace: Ruská stíhačka sundala americký dron za stovky milionů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám