Hlavní obsah

Ruský generál chválí ukrajinskou protiofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda se dočkala chvály za svou protiofenzivu z míst, odkud by to sotvakdo čekal: z úst ruského generála v záloze Andreje Guruljova, nyní poslance Státní dumy za stranu Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Ruský poslanec a generál v záloze Andrej Guruljov.

Článek

Guruljov, bývalý zástupce velitele jižního vojenského okruhu, razil na začátku ruské invaze loni v únoru velmi tvrdou linii vůči Kyjevu, když požadoval, aby Ukrajina byla proměněna ve spálenou zemi.

Nyní se na sociální síti Telegram pustil do analýzy situace na frontě a přiznává, že ruské jednotky mají problémy. „Nepřítel, jenž na začátku protiofenzivy narazil na naše síly, změnil bojovou taktiku,“ napsal Guruljov s tím, že Ukrajinci masivně používají kazetové granáty a vyvolávají požáry ruských opevnění.

„Mají spoustu munice, snaží se vypálit úplně všechno. Ano, tato situace nutí naše vojáky ustupovat do vnitrozemí. Ne daleko, ale někde ztratili (ruští vojáci) až deset kilometrů území,“ pokračoval ruský generál. Na některých místech podle něj ukrajinské síly obsadily jejich obranné pozice. „Naše obranné pozice, které jsme velmi dobře vybavili,“ uvedl.

Rusové zavětřili snadný cíl, byli to ale vlastní. Pozabíjeli si 27 vojáků

Válka na Ukrajině

Další problém vidí Guruljov v tom, že se po prolomení ruské obranné linie „snížila účinnost nasazování“ ruských vrtulníků. V důsledku vychýlení fronty jsou prý snadno zasažitelné raketami země-vzduch.

Uznale se Guruljov vyjádřil i o ukrajinských dronech. „Mají jich hodně a nasazují je moudře. Útoky dronů tak lze pozorovat nejen vpředu, ale i hluboko v našem týlu,“ dodal.

Ukrajinské síly se podle generála také naučily pracovat s Rusy „dobře položenými minovými poli“. Likvidují miny dělostřeleckou palbou a používáním bojových vlečných sítí, napsal dále generál.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Guruljov

Guruljov také uvedl, že ruské dělostřelectvo sice zlepšilo kvalitu boje s dělostřeleckými bateriemi protivníka, ale že Ukrajinci se přizpůsobili. „Jsou výsledky, nepřítel se opět přizpůsobil. Všechna jeho děla jsou ale v podstatě rozmístěna v hloubce, ve vzdálenosti, která je mimo dosah našeho dělostřelectva,“ uvedl generál.

Postěžoval si také, že proti Rusku dnes bojuje i NATO se všemi svými vyspělými technologiemi. Bylo by podle něj „pošetilé“ to popírat.

Guruljova přes to všechno neopouští optimismus. „Ano, jsme silnější, naši bojovníci jsou statečnější a profesionálnější,“ nabádá generál k vytrvalosti a nepochybuje o vítězství.

„Určitě vyhrajeme, ale od vítězství nás dělí vážný problém a tím je lhaní,“ napsal dále generál. „Lží je méně než na začátku speciální vojenské operace (ruské označení pro válku na Ukrajině, pozn. red.), ale pořád tady jsou,“ dodal Guruljov s tím, že falešné zprávy vedou ke špatným rozhodnutím na mnoha úrovních.

„Existuje to. Přiznejme si to a bojujme proti tomu, jinak to špatně dopadne,“ napsal generál.

Foto: ISW

Situace na bojišti v okolí Bachmutu. Červeně vyznačená území ovládají Rusové, o žlutých to tvrdí a modrá získali Ukrajinci během protiofenzivy.

Šéf ukrajinské rozvědky: Ruské pozemní spojení na Krym můžeme přetnout do zimy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám