Hlavní obsah

Ruský dezertér se dostavil na vojenskou správu s atrapou granátu a hlásil útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady v Domodědovu u Moskvy zadržely muže v maskovací uniformě, ozbrojeného předmětem podobným obrannému granátu F1, který údajně chtěl odpálit na místní vojenské správě. Informovaly o tom ruské státní agentury.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ze sociálních sítí byl zadržen muž, kterého loni v říjnu zmobilizovali do ruské armády a poslali do války proti Ukrajině, ale z vojenské jednotky dezertoval.

Muž přišel na vojenskou správu, kde vyhrožoval odpálením granátu, a pak utekl, napsal list Kommersant na svém webu.

Až následně se zjistilo, že místo granátu měl dezertér jen atrapu. Ta se našla zavěšena na dveřích u vchodu do obytného domu na jihozápadě Moskvy.

Granát F1, jenž se jeví být kopií původně francouzské konstrukce z dob první světové války, se používal svého času i v československé armádě.

Vzhledem k účinku střepin v okruhu asi 150 metrů se směl házet pouze z krytu. Granát F1 podle dostupných informací zůstává ve výzbroji všech armád bývalých sovětských republik a je používán dodnes v různých konfliktech.

Ukrajinský důchodce se od začátku války schovává v podzemí. Vyleze, až bude mír

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám