Hlavní obsah

Ruský AWACS odlétl z Běloruska, škody nejsou jasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stalo s ruským strojem včasné výstrahy Berijev A-50U v Bělorusku, není zcela jasné. Letoun měl být poškozen na letišti Mančuliščy při útoku dronů, ale satelitní záběry žádné velké škody neukázaly. Bylo však zveřejněno video, že na jeho talíři s radarovou anténou přistál dron. Stroj je v každém případě letuschopný, byl zachycen ve vzduchu. Podle běloruské opoziční skupiny Hajun odlétl do Taganrogu na opravu.

Běloruská televize odvysílala záběry startu letounu Berijev A-50U údajně z 2. březnaVideo: AP

 
Článek

Záběry A-50 ve vzduchu zveřejnila běloruská prezidentská kancelář s tím, že stroj doprovázel ve čtvrtek letoun s prezidentem Alexandrem Lukašenkem vracejícím se z Číny. „A-50 se úspěšně setkal, doprovodil a zabezpečil spolu se skupinou stíhaček bezpečnost (prezidentského) stroje číslo 1 při přistání,“ uvedla kancelář.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr A-50 na letišti u Minsku 28. února s patrnými skvrnami na křídle a radomu

Běloruské ministerstvo obrany oznámilo, že „A-50 podle plánu s doprovodem dalších letadel proletěl kolem běloruské hranice“.

Start ruského letounu kategorie AWACS potvrdila i opoziční skupina Hajun, jež monitoruje pohyb na běloruských vojenských letištích. Vzlétl v 11:35. Zveřejněné záběry zachycující start A-50 byly zřejmě natočené z doprovodné stíhačky. Pořízeny byly několik hodin před příletem běloruského prezidentského speciálu.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

A-50 na satelitním záběru před útokem 19. února

Podle Hajunu berijev 40 minut po startu opustil vzdušný prostor Běloruska, i když propaganda tvrdila, že opět plní úkoly. Opoziční skupina míní, že mířil do ruského Taganrogu, kde je 325. letecký opravárenský závod.

A-50 měl být poškozen v neděli, kdy byly zaznamenány dvě exploze na letišti. Na satelitních snímcích z 28. února jsou vidět na křídle a radomu (kryt otočné radarové antény) tmavé skvrny nejasného původu, nelze ale vyloučit, že mohlo jít o důsledek nerovnoměrného rozmrazování, kdy na částech křídla a radomu místy zůstal ještě ležet sníh.

Původně se uvádělo, že stroj měl mít poškozen radar na trupu a elektroniku v přední části trupu. Podle analýzy serveru The Drive nic nenasvědčuje poškození stroje, i když je možné, že škoda nebyla tak velká, aby ji satelitní snímek zachytil.

Na internetu se objevily záběry z dronu, který přistál přímo na radaru A-50. Žádný výbuch ale nezachycuje. Ukazuje ale, že dron na letiště mohl bez problémů přiletět a protivzdušná obrana nezareagovala. Není jasné, jaké škody by mohlo způsobit na radaru samotné přistání.

I menší škoda na elektronice, která by vyřadila stroj z provozu, by byla pro Rusy komplikací, A-50 mají jen několik a podle šéfa ukrajinské rozvědky Andrije Jusova nyní není Rusko schopno další vyrobit.

Bělorusové zveřejnili podobu možného útočníka na ruský letoun

Válka na Ukrajině

K útoku na ruský AWACS se přihlásili běloruští partyzáni

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám